”Vi krävde att få byta plan”

Blågult missnöjda med planen inför OS-kvalet

1 av 6
FOTBOLL

ROTTERDAM, HOLLAND. Tillplattad, ofräsch och hård.

Så var konstgräsplanen som det var tänkt att Sverige skulle träna på inför det dramatiska OS-kvalet.

– Det är naturligtvis inte bra, så vi klagade på planen och krävde att få byta, säger landslagschef Marika Domanski Lyfors.

Åtta dagar avgör om det svenska damlandslaget i fotboll får spela OS i sommar. På onsdag möter de Norge, på lördag Schweiz och onsdagen därpå Holland. Bara ett av de fyra lagen går till OS.

Till spelarnas och ledarnas besvikelse har Uefa bestämt att kvalturneringen går på konstgräs. Det sliter hårdare på knän och ryggar, särskilt på spelarna i franska och tyska ligan – däribland Lotta Schelin, Caroline Seger och Nilla Fischer – som är mitt i säsong och ovana vid underlaget.

När landslaget anlände till spelorten Rotterdam tedde sig beslutet ännu märkligare eftersom det var åtta plusgrader och sol. Naturgräsplanerna var i strålande skick.

”Inte tillräckligt uppruggad”

Dessutom var den plan som Sverige bokat för träning undermålig. Landslagschefen Marika Domanski Lyfors och förbundskaptenen Pia Sundhage inspekterade VV Wieldrechts anläggning i lördags och märkte direkt att den inte höll måttet för professionell fotboll.

– En konstgräsmatta måste man se till att fräscha upp. Den är inte "gjord", så den är tuff att springa på och tillplattad. Vi hoppas att de rättar till den, säger Sundhage.

– Vi tyckte inte att den var tillräckligt uppruggad. Det blir inte samma motstånd mot bollen när grässtråna ligger ner och planen inte är tillräckligt borstad, säger Domanski Lyfors.

”Spelar ingen roll vad jag tycker”

De sa tydligt nej. Det tillplattade gräset dög inte. Det behövdes ta dit maskiner och arbetskraft för att få den spelklar och med tanke på hur nära inpå Norgematchen är kommer upprustningen inte bli klar i tid.

Lyckligtvis fanns ett toppmodernt alternativ en halvtimme bort, i byn Nieuwekerk aan den IJssel. Resan blir lite längre, men planen betydligt bättre. Redan under söndagen genomförde truppen sitt första pass där.

– Det som hände är naturligtvis inte bra, men samtidigt blir det ingen stor grej för vi fick byta plan, säger Domanski Lyfors.

Och själva konstgräsfrågan är inte värd att ödsla energi på längre, anser Pia Sundhage.

– Det spelar ingen roll vad jag tycker. Det tror jag att folk vet. Nu gäller det att gilla läget och vinna nästa match, säger hon.