Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Hemliga siffror avslöjar: De springer mest

AVSLÖJAR: Ångar mot OS – med längre och snabbare löpningar

ROTTERDAM. Här är en fartfylld förklaring till att Sverige ångar mot OS.

Till Sportbladet släpper landslaget sina gps-mätningar, som visar att de blågula mittfältarna ihop springer en halvmil mer än det allsvenska snittet.

– Norge fick smaka på sin egen medicin, säger Lotta Schelin.

Hemliga siffror ­visar att Emilia Appelqvist sprang mest av alla svenskor mot Norge – 11,5 kilometer. Efter gps-mätningarna vilas hon mot Schweiz.   Hemliga siffror ­visar att Emilia Appelqvist sprang mest av alla svenskor mot Norge – 11,5 kilometer. Efter gps-mätningarna vilas hon mot Schweiz. Foto: Bildbyrån

Det svenska fotbollslandslaget har sedan Pia Sundhages intåg prioriterat snabbhet och att höja antalet snabba löpningar. Det verkar ge resultat.

Det gick undan när Sverige i onsdags slog Norge med 1–0 i OS-kvalet, vilket syntes med blotta ögat – och hördes från spelarna.

– Det var ganska tufft men jag hade inte förväntat mig något annat, sa Caroline Seger.

– Jag var trött sista tio. Det hade varit mycket löpningar. Jag funderade inte ens på att visa att jag ville byta, det var en svinviktig match, sa Lotta Schelin.

Sprang ni mer än vanligt?

– Vi sprang mycket, ja, men mest var det i hög hastighet. Det var den stora skillnaden.

Efter två vilodagar väntar i dag Schweiz, som förlorade sin premiärmatch. Det täta matchandet gör att Sverige kommer att skifta i startelvan för att hålla spelarna fräscha.

Men vem behöver vila? Hur hårt belastades var och en?

Pia Sundhage nöjer sig inte med uppskattningar utan tar hjälp av gps-mätningar, som sedan i fjol är tillåtna i tävlingsmatcher. Siffrorna från Norgematchen kommer att påverka förbundskaptenens uttagning.

– Jag vill ge kredd till Helena Andersson (landslagets fysiolog) som har koll på det här. När det är två spelare som är ungefär lika bra, tror vi, är det fingertoppskänslan som avgör. Har vi då lite siffror bakom tror vi på det, säger Sundhage.

Fysiskt kraftprov

Normalt är landslagets mätningar hemliga. Av konkurrensskäl släpps de inte, utan är bara ett internt redskap. Men i samråd med Pia Sundhage har fysiologen Helena Andersson gått med på att ge ut siffror som visar vilket fysiskt kraftprov det var att slå Norge.

Siffrorna visas här intill, men mest anmärkningsvärt är att mittfältarna totalt sprang en halvmil mer än spelare i snitt gör i allsvenskan, som Helena Andersson också studerat. Det och att Lotta Schelins känsla stämmer: anfallarna löpte extremt mycket i hög fart.

Schelin har känt av en formtopp i tre-fyra veckor och startar gärna mot Schweiz. Men hon flaggar för att svenskorna möjligen drar ner tempot ett hack.

– Vi får se hur det ser ut nästa match. Kanske har vi inte möjlighet att ligga på exakt samma energinivå alla matcher, säger hon.

Sverige–Schweiz startar 19.30 och sänds i Kanal 5

Här är Blågults gps-mätningar

De tre mittfältarna Caroline Seger, Lisa Dahlkvist och Emilia Appelqvist spelade samtliga 90 minuter. I hällande regn tillryggalade de mer än 10 kilometer vardera, varav den som sprang mest stannade på 11,5 kilometer.

Som jämförelse är mittfältarnas totalsträcka på 32–33 kilometer mer än en halvmil över vad tre spelare i allsvenskan (som snittar 9,5 kilometer per spelare) springer i snitt.

Noterbart är att siffrorna verkar ha fått praktisk innebörd. Enligt Sundhage var det Appelqvist som sprang mest, alltså 11,5 kilometer. På träningen inför Schweizmatchen såg hon ut att vara placerad på bänken och ersatt av Josefin Johansson.

Sträckan är inte allt. Precis som Lotta Schelin hade på känn visar Helena Anderssons data att anfallstrion Schelin, Sofia Jakobsson (utbytt i minut 83), Olivia Schough (ut i minut 61) sprang i hög eller mycket hög hastighet (över 15 km i timmen) två kilometer vardera. Det är nästan dubbelt så mycket som anfallare i allsvenskan, som snittar 1 100 meter.

Kristoffer Bergström
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet