Nu ska Blackstenius säkra en plats till OS

Foto: Bildbyrån
Stina Blackstenius tog EM-guld med U19-landslaget i fjol.
FOTBOLL

Från juniorsuccé till ett namn för Rio de Janeiro på mindre än ett år.

Det har gått snabbt för Stina Blackstenius som efter EM-guldet med F19 i fjol nu hoppas på en OS-plats.

– Ja, det har ju hänt ganska mycket under kort tid, säger 20-åringen.

Foto: Anna Tärnhuvud
Stina Blackstenius.

Pia Sundhage har stuvat om en del i sitt landslag efter VM-misslyckandet i fjol. Inte minst har det starka utbudet av anfallare lett till ett nytt, mer offensivt spelsystem.

Stina Blackstenius är en av dem som har dragit nytta av det.

Den 20-åriga Linköpingsanfallaren blev en snackis i Fotbollssverige efter F19-landslagets EM-guld i fjol, bland annat efter sina båda mål i finalen. Och sedan chansen i seniorlandslaget kom i oktober har Blackstenius fått speltid i sex av sju matcher, inklusive två viktiga inhopp i OS-kvalet i mars.

– Det har varit ett par väldigt händelserika månader. Det har varit väldigt speciellt att komma med i landslaget, säger hon.

– Det ger mycket till mig som fotbollsspelare.

Årets genombrott

Även i Damallsvenskan har det gått bra. Det blev sju mål i fjol och utmärkelsen Årets genombrott. I år står Stina Blackstenius på sex fullträffar redan efter sju omgångar.

Samtidigt är den pågående EM-kvalsamlingen, där Sverige inledde med en 4–0-seger mot Polen i torsdags, det sista tillfället att visa upp sig i landslagsdressen innan OS-truppen tas ut i slutet av juni.

Därför handlar matchen mot Moldavien, på Gamla Ullevi i Göteborg på nationaldagen, om betydligt mer än att ge Sverige ytterligare tre poäng på vägen mot EM nästa år.

Stenhård konkurrens

Stina Blackstenius är en av de unga spelarna som hoppas på en plats. Utöver veteranerna Lotta Schelin, Sofia Jakobsson och Olivia Schough konkurrerar Blackstenius med bland andra Göteborgsanfallaren Pauline Hammarlund och lagkamraten i Linköping Fridolina Rolfö.

– Konkurrensen på forwardspositionerna är stor. Men självklart är det ett mål att komma med, även om jag vet att det är tufft, säger Blackstenius.

– Jag vet att det handlar mycket om vad man gör här också, så självklart finns det i bakhuvudet. Det får inte gå ut över fotbollen, men självklart finns det i tankarna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM