”Måste verkligen ta vara på chansen”

Veteranen hittar inspiration hos Island

Foto: Bildbyrån
Lotta Schelin.
FOTBOLL

HALMSTAD. Lotta Schelin gör sig redo för sitt fjärde OS.

Veteranen njuter av att Sverige slår ur underläge i jakten på en historisk medalj.

– Vi ska inte gå så långt och säga att vi är ett Island. Men det är ett lagbygge som jag tror det är svinbra att titta på och få inspiration av, säger 32-åringen.

Sverige slutade på en 16:e plats i fjolårets VM. Laget kravlade sig vidare från gruppen utan att vinna varken mot Nigeria, USA, Australien.

Det pratades om skador och ett försvar som inte satt.

När Pia Sundhage nu går mot vad som kan bli hennes sista mästerskap som förbundskapten är känslan en annan.

Men trots positivare tongångar pratas det om andra lag när det handlar om medaljerna. Skönt tycker Lotta Schelin, som är på väg mot sitt fjärde OS.

"Skönt att veta"

– Vi kommer ha en mindre del av favoritskapet än till VM. Och jag kan tycka det är skönt att veta att det finns andra lag som visat bättre form de senaste åren. Vi vet att vi har kapaciteten och att vi kommer att vara riktigt farliga, säger nyblivna Rosengårdsspelaren.

Pia Sundhage inledde trupputtagning med att säga att ’Sverige inte har de 18 bästa spelarna men det bästa laget’. Håller du med?

– Ja, vi ska inte gå så långt och säga att vi är ett Island, men vi är ändå bra på liknande saker och har den där svenska lagandan som kan göra skillnad. I Frankrike där jag spelat har de ofta de bästa spelarna men inte den bästa lagandan och det påverkar extremt mycket.

Även om Islands succélag i pågående herr-EM här ett betydligt större skrällgäng än vad Sveriges damlandslag kan bli och det inte går att jämföra tycker Lotta Schelin att det finns en del att hämta därifrån.

"Svinbra att titta på Island"

– Jag tycker att man kan ta efter ett sånt lag, framför allt eftersom vi gillar och stärks av de egenskaperna. Det är ett lagbygge som jag tror att det är svinbra att titta på och få inspiration av. Det de gör är häftigt.

Sverige står än så länge utan OS-medalj en handfull försök. Och för Schelin är det nu sannolikt sista chansen.

– Jag var med 2004 när vi förlorade bronsmatchen mot Tyskland med 1-0. Då var det så nytt för mig och jag tänkte bara ’det kommer en nästa gång’, men det är inte så jäkla enkelt. Man måste verkligen ta vara på chansen och jag skulle göra vad som helt för en medalj.

ARTIKELN HANDLAR OM