”Zlatan kastade ner en kille i en soptunna”

Wesley Sneijder om tiden i Ajax – och det stundande supermötet Holland-Sverige

FOTBOLL

NOORDWIJK. De svenska Hollandsproffsen pekar ut honom som det största hotet på Amsterdam Arena tisdag kväll.

Senare i år kan Wesley Sneijder, 26, bli utsedd till världens bäste spelare 2010.

Delvis tack vare Zlatan Ibrahimovic – som lockade holländaren till Inter.

– Det kommer bli en bra match. Zlatan är en av världens bästa anfallare och det svenska landslaget känns starkare än tidigare, säger Sneijder i en exklusiv intervju med Sportbladet.

I de stora salarna på klassiska Grand Hotel Huis ter Duin, med sanddynerna och Nordsjön utanför fönstret, vimlar det av journalister och holländska stjärnor.

En stor grupp har samlats runt den största stjärnan av dem alla, Wesley Sneijder.

Till slut är bara Sportbladet kvar och frågar om Interstjärnan har tid för en kortare intervju.

Samtalet kommer snabbt in på den tidigare lagkamraten från Ajax, Zlatan Ibrahimovic.

Vad minns du från tiden tillsammans?

– Well...väldigt mycket, säger Sneijder med ett skratt.

– Har du tid?

Absolut.

– Zlatan är en trevlig kille. Vi träffades häromveckan i Milano när han letade efter hus väldigt nära där jag bor. Vi kanske blir grannar. Då pratade vi om den här matchen, EM-kvalet, men också om derbyt, Inter–Milan.

”Passar bättre i Italien”

– Sedan var det Zlatan som för två år sedan som sa till mig att jag skulle komma till Inter. Han ville ha mig bakom sig. Zlatan sa att jag gjorde andra spelare bättre och att det var därför han ville ha mig till Inter. Så vi började skicka meddelanden kors och tvärs, han pratade med presidenten (Moratti) och när jag väl kom – så flyttade han till Barcelona!

Och nu har han flyttat tillbaka till Italien.

– Ja, det är bättre för honom. Italienska ligan är bättre för Zlatan. Spanska ligan är annorlunda, det är mer tekniskt spel och försvararna agerar annorlunda. I Italien passar han bättre med sin styrka, där kan han göra många mål. Se på honom, han har redan börjat göra mål. För mig är han en av världens bästa anfallare.

Men han valde inte Inter, nu när du är där...

– När han lämnade Inter var inte allt så bra. Det var ett annat läge nu.

Vad minns du bäst av tokigheterna ni gjorde i Ajax?

– Zlatan kastade ner en kille i en stor soptunna och satte sig själv på locket... Zlatan var inte den som drog massa skämt, han gjorde saker i stället.

”Förlorade alltid i kortspel”

– Zlatan var ung, men han kunde skrämma vettet ur folk. En gång var vi på kasinot och spelade kort. En kille ställde sig bakom Zlatan, som alltid förlorade i kortspelen, och Zlatan blev irriterad. Zlatan vände sig om, såg riktigt, riktig arg ut och sa ”Stick!” Killen blev så rädd att han sprang därifrån. Alla skrattade.

Hur bra kompisar var ni?

– Vi var kompisar, inte så tajta då, men vi var inte fiender.

Och Zlatan och van der Vaart?

– De var inte fiender... men inte heller kompisar. De hade några fajter. Jag har fortfarande en bra relation med Zlatan.

”Sverige har börjat spela bättre”

Wesley Sneijder har haft ett fantastiskt år både på fotbollsplanen och utanför.

Privat gifte han sig i somras med holländska tv-presentatören Yolanthe Cabau van Kasbergen vid ett drömbröllop i Toscana.

Det var finalen på ett år där 26-åringen ledde Inter till en trippel genom segrar i Champions League, Serie A och Coppa Italia.

Plus att han var en av Oranjes bästa när Holland tog sig till VM-final.

De svenska proffsen i Eredivisie pekar med stor majoritet ut Sneijder som det största hotet mot blågul framgång på tisdag kväll i Amsterdam.

Toivonen beskriver dig som ”äckligt bra”.

– Gör han? Haha. Du får tacka honom från mig.

Vad tycker du om det svenska laget?

– Det är ett starkt lag. Som vanligt har det svenska landslaget en bra organisation. Det här året har de dessutom börjat spela bättre än tidigare. Vi måste verkligen se upp.

Varför spelar Sverige bättre?

– Sverige har väl bytt tränare?

Ja.

– Den nye tränaren vill uppenbarligen spela mer offensivt med större bollinnehav. Tidigare handlade det svenska spelet mer om att försvara sig. Sverige har ändrat en hel del och de känns starkare. Zlatan är givetvis väldigt farlig. Toivonen spelar bra i Holland och gör många mål. När jag ser den svenska laguppställningen är det många bekanta namn för mig.

Kan utses till världens bäste

Hur är din form?

– Jag är i bra form, jag är skadefri. Jag var lite sliten och därför tog jag ledigt i två dagar och körde med ett specialprogram.

Vad skulle det betyda för dig att bli utsedd till världens bäste spelare i december av Fifa och France Football?

– Man får inte glömma att det finns andra som kan få titeln. Jag tänker inte på det, jag vill bara spela mina matcher och sedan får man se vad som händer. Jag vill vara klar i skallen och inte gå och fundera på de bitarna.

Zlatan–klippen vi aldrig glömmer

ARTIKELN HANDLAR OM