Han avslöjades – av tatueringen

Ivan Bogdanov greps i natt – försökte gömma sig i en buss: ”Vi har gripit rätt man”

FOTBOLL

Hans våldsinspirerade tatueringar är hans kännetecken.

Men i natt blev de hans fall.

– Tatueringarna gör att vi vet att vi gripit rätt man, säger den italienska polisen.

Foto: REUTERS
GREPS Ivan Bogdanov startade upploppet i Italien.

”Snygg du är!”.

Det hånfulla tillropet kommer från en polis efter att man klockan 02.41 i natt lyckats identifiera och gripa Ivan Bogdanov, ”mannen i svart”. Han kallas så i italienska medier efter att han i går kväll svartklädd och maskerad varit ledare för den grupp serbiska supportrar som fick matchen mellan Italien och Serbien stoppad.

Maskeringen hjälpte inte

Videofilm från landskampen visar hur den svartklädde, maskerade och tatuerade mannen kastar in bengaler på planen efter att ha skurit sönder skyddsnät och klättrat upp på räcket in mot planen.

– Han var maskerad men vi kan identifiera honom genom tatueringarna, säger en talesman för den italiensk supporter-polisen till italienska medier.

Trots kaoset efter matchen var polisen fast besluten att få fast ”mannen i svart”.

Gömde sig i en buss

Efter att man fått förstärkning lyckades polisen hålla de serbiska ultras-supportrarna samlade och tvingade dem att ta av sig tröjorna för att kunna studera tatueringarna. En efter en tilläts sen bussarna med fans att ge sig av.

Då bara en buss var kvar hade mannen i svart ännu inte hittats.

Men 02.41 upptäcktes han så, gömd i bussens bagageutrymme. Där fann man också flera väskor med hundratals bengaler, enligt italiensk polis.

Den gripne fördes med bar överkropp förbi rullande filmkameror och hånades på vägen. Enligt italienska medier och den serbiska sajten B92.net är han Ivan Bogdanov, en 29-årig arbetslös man som är känd som en av de mest hårdföra ultras-supportrarna till Röda Stjärnan från Belgrad och till det serbiska landslaget.

”Fruktade en tragedi”

Han har en bomb tatuerade på den högra delen av bröstkorgen och på höger biceps årtalet 1389, då Serbien förlorade fälstslaget vid Trastfältet, mot Osmanska riket. En svidande förlust som dock också innebar på många sätt starten för den nationella serbiska gemenskapen – och nationalismen.

Ivan Bogdanov, även kallad ”Ivan den förskräcklige” uppges ha ett digert kriminalregister.

Reaktionerna i Italien och Serbien på skandalen på Marassi-stadion har varit starka.

– Jag fruktade en tragedi, säger italienske förbundskaptenen Cesare Prandelli.

Bäst speglar kanske bilderna på den gråtande Dejan Stankovic känslan efter kvällen.

ARTIKELN HANDLAR OM