”Slopade visiteringen för att undvika skador”

Nu kan även Italien straffas

FOTBOLL

EM-kvalet mellan Italien och Serbien avbröts sedan serbiska huliganer kastat in pyrotekniska föremål mot spelarna.

Nu avslöjar italienska myndigheter hur fansen kunde få med sig vapen, pyrotekniska föremål och bultsaxar in på arenan.

– Vi slopade visiteringen för att undvika ytterligare skador på staden, säger Roberto Masucci, talesman för statens insatsstyrka vid sportrelaterad säkerhet enligt Football Italia.

Serbiens målvakt attackerades först på staden av sina egna fans och när huliganerna väl nådde arenan fortsatte oroligheterna. Publiken lyckades få med sig bultsaxar, vapen och pyrotekniska föremål in på arenan.

Klippte sönder skyddsnätet

Matchen sköts först upp en halvtimme på grund av oroligheterna och avbröts sedan helt efter sex minuters spel. Huliganerna hade då klippt sönder skyddsnätet framför dem och kastat in pyrotekniska föremål mot spelarna.

Nu förklarar polisen hur de förbjudna tillhyggena kom förbi den normalt rigorösa bevakningen med visitation vid inpassagen till arenorna.

– Vi slopade visiteringen för att släppa in de serbiska fansen på arenan och därigenom undvika ytterligare skador på staden Genua, säger Roberto Masucci, talesman för statens insatsstyrka vid sportrelaterad säkerhet enligt Football Italia.

”Hade redan varit upplopp”

– Det hade redan varit upplopp på gatorna och arenan ligger på en opassande plats mitt i staden så vi kunde inte sätta upp en säkerhetszon där varje individ kunde visiteras. Man måste också ta i beaktande den kriminella viljan de här fansen hade i att se till att lyckas med sin plan.

Följden kan nu bli att även det italienska fotbollsförbundet straffas efter skandalen.

– Jag vill påminna om att våra regler innebär inte bara sanktioner mot de rena regelbrotten av fansen i fråga utan också ett delat ansvar för det arrangerande förbundet för att inte ha kunnat garantera säkerheten för publiken, säger Uefas talesman Rob Faulkner.

ARTIKELN HANDLAR OM