Snöväder på Råsunda

”Planen kommer att klara sig alldeles utmärkt i kväll"

Foto: P-O Sännås
Snön faller över Råsunda.
FOTBOLL

Den utlovade våren uteblev, i stället vräker snön ner och det är några minusgrader i luften.

Men gräsmattan på Råsunda kommer att vara grön och fin ändå.

– Det påverkar absolut inte i kväll. Det är nästan positivt med lite nederbörd, säger Lars Claesson.

När Sverige tar emot Moldavien i kväll på Råsunda blir det utan de härliga vårkänslorna, som annars brukar kunna känneteckna fotbollen i slutet av mars.

Snön faller från himmeln i den nerkylda Stockholmsluften.

Planskötarna la ut nytt gräs på landslagsarenan för en och en halv vecka sedan. På grund av det bistra vädret i Sverige kommer gräsmattan från Holland.

– Det är exakt samma förberedelser som om matchen hade gått i juni. Det snöar nu, men vi har värme under planen så att snön lägger sig inte på gräset. Den tinar bort direkt och gräset är grönt och fint, den kommer att klara sig alldeles utmärkt i kväll, säger Lars Claesson, driftpersonal vid Råsunda.

I Sverige är vi förstås inte bortskämda med soligt och stabilt vårväder. Men det kanske bara är en fördel för planskötarna vid Råsunda.

– Vi har lagt en ny matta för en och en halv vecka sedan. Då lade vi om gräset, precis som förra året. Det är en fantastisk gräsmatta, säger Lars Claesson.

Mer än 25 000 biljetter sålda

Lars Claesson hoppas dock på att vädret blir bättre och varmare snart. Snön som faller i dag är inga problem, då det snarare är bra med lite fukt för det nylagda gräset.

– Den mår ju inte bra av att det är för kallt, då växer den inte. Nu ska det bli varmare framåt veckan dock. Men i kväll är det ingen fara, vi arbetar med planen precis som vi skulle ha gjort om det var kanonväder, säger Lars Claesson.

De svenskar som trotsar nederbörden och kylan i kväll kommer alltså att få se en grön och frisk gräsmatta.

Hittills har mer än 25 000 biljetter sålts till kvällens viktiga match mot Moldavien.

– Vi har sålt 25 500 ungefär. Det lär inte bli någon jätteanstormning till biljettluckorna i kväll, men slutar det snöa kommer det säkert mer folk i kväll. Många avvaktar säkert för att se hur vädret blir, säger biljettchefen Lena Danielsen.

Avspark på Råsunda är klockan sju i kväll.