Ny dom kan dröja – tills efter EM

FOTBOLL

Alexander Gerndts överklagan ger troligen landslaget ett svårt uttagningsproblem inför EM.

En dom i hovrätten kan dröja tills efter mästerskapet i Polen och Ukraina.

– Det finns en risk att målet inte hinns med förrän vid mitten av året eller till hösten, säger hovrättsrådet Dag Cohen.

Foto: Foto: ANDREAS HILLEGREN
Alexander Gerndt.

Alexander Gerndt överklagade i går den villkorliga domen om 80 dagsböter á 1 000 kronor och skadeståndet på 6 700 kronor till hans tidigare hustru för två fall av misshandel.

Samtidigt begärde landslagsforwardens nya försvarare, advokaten Johan Eriksson anstånd till 13 februari med att lämna in bevisuppgifter till hovrätten.

Ingen dom att gå på

Utrechtanfallaren är tills vidare avstängd från landslagsspel av Svenska Fotbollförbundet styrelse.

– Vi har styrelsemöte

i slutet av januari. Om vi inte har så mycket nya uppgifter att ta del av då är det nog troligt att vårt nuvarande beslut om att han inte är tillgänglig för landslaget står fast, säger Lars-Åke Lagrell.

Enklast för SvFF och landslagsledningen med Erik Hamrén i spetsen vore att kunna fatta ett beslut om Gerndt utifrån en dom i hovrätten.

Men en sådan riskerar att dröja – tills efter EM, speciellt efter begäran om anstånd med bevisningen.

– Det innebär rimligtvis att målet inte är klart att sättas ut till huvudförhandling förrän i mars-april. Det finns en risk att målet då inte hinns med förrän vid mitten av året eller till hösten, säger Dag Cohen vid Hovrätten över Skåne och Blekinge.

– Samtidigt kan det ibland uppstå en lucka där man med kort varsel kan placera in ett sådant här mål.

”SvFF borde väntat”

Under 2011 var Alexander Gerndt given i de svenska EM-kvaltrupperna, men har haft en tyngre höst i Eredivisie.

Får han fart på målskyttet under våren igen är han högaktuell för den svenska EM-truppen – men frågan är vad en fällande tingsrättsdom, en osäker hovrättsförhandling och tillhörande medial turbulens har för inverkan.

Gerndts advokat är rejält kritisk till SvFF:s agerande:

– Några grundläggande rättsliga principer borde väl även gälla för idrotten? Fotbollförbundet har ju dömt Alexander att inte få spela i landslaget trots att domen inte vunnit laga kraft. De borde ha väntat. Nu har vi överklagat och jag tycker det är rimligt att de tar tillbaka sitt beslut och låter honom spela i landslaget igen, säger Johan Eriksson.