Zlatan som nummer 10 – spelarvalet

Efter samtalet med Hamrén – så fick de som de ville

Lyfter Sverige som #10
FOTBOLL

Ett utspel i Sportbladet och förbundskapten Erik Hamrén lyfte telefonluren.

Efter samtalet låg ­Sveriges EM-taktik på ritbordet.

Sportbladet kan nu visa att Zlatan Ibrahimovics nummer tio-roll är spelarnas val.

– Erik och jag hade en diskussion om det, säger Johan Elmander.

När Sverige i dag möter Island i det första av två EM-genrep startar Sverige med samma taktik som i succématchen mot Kroatien (3–1). Det vill säga Zlatan Ibrahimovic i en släpande anfallsroll och en mer ­löpande forward framför (Markus Rosenberg). På den positionen väntas ­Johan Elmander vara förstavalet när han är tillbaka från sin fotskada.

Det var också med ­Elmander allt började.

Det var inte perfekt

Under EM-kvalet spelade Sverige oftast med Zlatan längst fram och Johan (eller Ola Toivonen) strax bakom utan att det fungerade till hundra procent. Efter träningsmatcherna mot Danmark och England i november ansåg Elmander att ­något behövde förändras vilket han sa till Sport­bladet i nya Wembleys mixade zon:

– Det var som mot Danmark, det funkade inte klockrent, det gjorde det inte. Emellanåt hittade vi varandra, emellanåt hittade vi varandra inte. Det är inte perfekt, det ska jag ­inte säga.

Vad tror du om att fortsättningsvis spela Zlatan i din roll (nummer tio) och dig längst fram som spets?

– Jag vet inte. Vill förbundskaptenen testa det så okej, då kör vi på det. Det är Erik som bestämmer. Det är ingen hemlighet att jag helst vill spela där. Men det vill ju Zlatan också och han är en otroligt duktig fotbollsspelare, sa Elmander.

Succé mot Kroatien

Utspelet ledde till ett uppslag i Sportbladet dagen efter, och en tid senare ringde det i Elman­ders telefon:

– Det var ett samtal Erik tog upp med mig. Jag är inte den som tar ut laget, jag är inte den som säger var jag ska spela men Erik vet att jag helst vill spela längst fram och vi hade en diskussion efter Englandsmatchen…inte direkt efter matchen men under perioden fram till Kroatienmatchen…och han frågade vad jag tyckte om det jag sa ”Jo absolut, vi kan testa, jag tror det skulle vara bra, att testa är ju aldrig fel heller”.

Sagt och gjort, mot Kroa­tien skiftade Elmander och Zlatan plats, testet föll väl ut och av allt att döma går Sverige in i EM på samma sätt – även om varken Erik Hamrén eller Zlatan vill ­låsa sig vid något.

”Låser oss inte”

– Det stämde väldigt bra mot Kroatien. Men vi har sagt att vi låser oss inte för något, säger Hamrén.

– Jag kan spela på båda platserna och vill spela på båda platserna. Allt handlar om vad Erik vill, säger Zlatan.

Samtidigt råder inga tvivel om att majoriteten av spelarna helst ser Zlatan som nummer tio. I en stor enkät Sportbladet har gjort vill 15 av 22 spelare ha Zlatan som tia.

”Jag som är coach”

Erik Hamrén fick i går frågan hur mycket han lyssnar på spelarnas önskemål kring spelsystem och roller:

– Självklart har vi diskussioner. Det är därför jag har individuella samtal med dem. Om vi inte har samma uppfattning får vi disku- tera saken vidare. Skulle vi vara oense är det skönt att det är jag som är coach. Den dagen de blir tränare kan de bestämma hur man gör, säger Hamrén.

SPORTBLADETS SUPERENKÄT Del 1 – Vilken Position ska Zlatan spela på mot Ukraina?

Andreas Isaksson:

– Jag tycker att det fungerade bra mot Kroat­ien. Var han än spelar är han bra, han är duktig överallt, men jag tror att han passar bäst i rollen bakom forwarden. Jag tror att han gillar det bäst själv också.

Johan Wiland:

– Den han hade mot Kroatien. Det stämde jävligt bra och han hade mycket boll.

Pär Hansson:

– Den han hade mot Kroatien. Det funkade bra och han fick mycket boll.

Mikael Lustig:

– Senast mot Kroatien var han helt fantastisk. Det är där han egentligen är som bäst. Får lite fria tyglar och vi andra får löpa.

Andreas Granqvist:

– Det är svårt att säga, det viktiga är att få med honom mycket i spelet, men Erik avgör hur.

Olof Mellberg:

– Det är inte min uppgift att bestämma.

Jonas Olsson:

– Han gjorde det otroligt bra mot Kroa­tien. Kan tänka mig att det är svårt att flytta honom från den positionen. Viktigt att ha en spelare i den rollen som kan hålla fast bollen.

Mikael Antonsson:

– Det är Eriks fråga.

Martin Olsson:

– Den positionen han spelade på mot Kroatien.

Sebastian Larsson:

– Han var fantastisk mot Kroatien, allt vårt anfallsspel gick genom honom och jag tror han trivdes oerhört i den rollen. I den typen av match tycker jag han ska vara i den rollen. Där det är viktigt att få tag i bollen långt ner och utnyttja Zlatans spel på det sättet är det helt klart en fördel att ha honom i den positionen.

Behrang Safari:

– Kroatien-rollen passade honom bra.

Kim Källström:

– Jag tycker han gjorde en strålande match som nummer tio mot Kroatien. Men det är något som Erik och Zlatan måste ta beslut om.

Anders Svensson:

– Det blev en väldigt bra roll för honom mot Kroatien, han fick mycket utrymme att ha mycket boll. Det känns som det finns möjlighet att få ut ännu mer av honom i en släpande forwardsroll. Skulle bli förvånad om han inte spelar där.

Pontus Wernbloom:

– Bara han spelar så spelar det ingen roll var han är på planen. Det är när han svävar ut som han är farligast. Man kan inte binda honom till någon position. Han är fri som en fågel.

Rasmus Elm:

– Om man ser på förra matchen gjorde han det bra som tia. Jag vet inte om man kan göra det så mycket bättre någon annanstans.

Christian Wilhelmsson:

– Passade bra som tia mot Kroatien.

Emir Bajrami:

– Nummer tio. Lite släpande i en fri roll bakom nian.

Samuel Holmén:

– Alla bitar föll på plats mot Kroatien. Zlatan gjorde en fantastisk match i den rollen. Det är upp till Erik att bedöma när han passar bäst som nia eller tia.

Tobias Hysén:

– Som han gjorde mot Kroatien och mot Finland hemma. Då är han som allra bäst. För mig är Zlatan både avslutare och framspelare och för att spela fram folk måste han ha spelare som springer framför honom.

Johan Elmander:

– Vi hade en diskussion efter Englandsmatchen och Erik frågade vad jag tyckte om det jag sa ”Jo absolut, vi kan testa, jag tror det skulle vara bra, att testa är ju aldrig fel heller”.

Ola Toivonen:

– Det är upp till Erik.

Markus Rosenberg:

– Jag bestämmer inte var han ska spela.

Zlatan som nummer 9

Den position Zlatan har i Milan som innebär att han är central, ensam anfallsspets. Zlatan vann skytteligan i Serie A.

Zlatans utgångspunkt är nära målet men emellanåt kliver han ner i planen för att ta tag i bollen och fördela spelet med sina briljanta fötter och geniala spelsinne.

Nummer nio-rollen innebär ett minimum av defensivt arbete och Zlatan finns ofta nära mål där han kan komma till mycket avslut.

I landslaget har problemet varit att Zlatan blivit isolerad längst fram och inte kommit med i spelet så mycket som Sverige behöver ha honom med.

Zlatan som nummer 10

I den positionen testades Zlatan mot Kroatien med stor framgång. Enligt förbundskapten Erik Hamrén är det ett vapen framför allt när Sverige möter bättre motståndare vilket man gör i EM.

Rollen innebär att Zlatan kommer med i spelet djupare i planen där han är stark och vass och blir mer av en playmaker än avslutare av anfallen.

Det förutsätter i sin tur att Sverige har löpstarka spelare runtomkring som kan ta tillvara på Zlatans öppnande passningar, till exempel Johan Elmander.

Nummer tio-rollen kan också kräva ett stort defensivt engagemang eftersom tanken är att ”tian” även ska hjälpa mittfältet i kampen om mittens rike.