Pass upp, Spanien

Siffrorna avslöjar: Minst boll- innehav – då blir ni mästare

Foto: AFP
för spelet Spaniens spel går ut på att äga bollen. Men deras styrka kan bli deras fall.
FOTBOLL

Pass upp, Spanien.

I EM-finaler brukar det spelförande laget förlora.

– Men vi kommer inte ändra vårt spel. Det spanska landslaget har gett fotbollen en renässans, säger mittfältsmotorn ­Xavi.

Spansk fotbolls axiom bygger på att motståndarna inte kan göra mål så länge de inte har bollen.

Följaktligen har deras spel präglats av kortpassningsspel och ett stort bollinnehav.

Och framgångarna som har kommit som ett resultat av filosofin – EM-guld 2008, VM-guld 2010 – tror Xavi Hernandez, 32, har skickat fotbollen i rätt riktning.

”Spelar spektakulärt”

– Jag är väldigt glad över fotbollens utveckling på senare tid. För några år sen var spelet mer fysiskt och stängt. Det vi har gjort, och det vi alltid försöker att göra, är att spela ett spektakulärt spel och det borde alla de som gillar fotboll uppskatta, sa Barçastjärnan på gårdagens presskonferens inför finalen.

I en fotbollsvärld där resultatet på planen uppenbarligen inte betyder allt har det spanska laget kritiserats för att spela tråkigt i EM. Trots att stommen i truppen är densamma som de hyllade upplagorna som blev Europamästare för fyra år sedan och världsmästare 2010.

Men även när statistiken, framtagen av Castrol EDGE, visar att det lag som haft minst bollinnehav vunnit fem av de åtta senaste EM-finalerna ser inte Xavi någon anledning att överge ­lagets kortpassningsspel.

– Jag är i alla fall inte uttråkad och vi måste fortsätta med vår stil. I spansk fotboll finns det utrymme för tekniskt skickliga spelare och jag tror våra fans kan identifiera sig med vårt sätt att spela.

Ska ställa om snabbt

Förbundskaptenen Vicente del Bosque:

– Det är inte lätt att övertyga alla i den sporten om att en viss stil är rätt. Fotbollen utvecklas hela tiden, och Spanien har också förändrats på senare år även om spelarna i stort sett är desamma.

Italiens förbundskapten Cesare Prandelli ser gärna att Spanien har det mesta av bollinnehavet, så länge hans lag stänger ytorna centralt och ställer om snabbt.

– Var på planen vi vinner bollen beror på vår attityd och hur bra Spanien är. När vi gör det ska vi se till att vara övertaliga på den ytan och gå till anfall, ­säger Prandelli.

FAKTA

5 av de senaste 8 EM-finalerna har slutat med vinst för laget med minst bollinnehav

Klicka på bilden för större version.

(Källa: Castrol EDGE)