”Vem är en ledargestalt då?”

Özil värjer sig mot kritiken

Foto: BILDBYRÅN
Mesut Özil.
FOTBOLL

Tyska folket har väntat länge på en ny titel och många hoppades att den här sommaren skulle bli en sommar att minnas.

Men efter 1-2-förlusten mot Italien i semifinalen fick det tyska landslaget vända hemåt tomhänta, och kritiken har varit tuff.

- Vi kämpade i 90 minuter, i andra halvlek attackerade vi och öppnade upp vårt försvar vilket hade kunnat resultera i ytterligare ett baklängesmål. Det var inte ängsligt, säger Mesut Özil.

Joachim Löw förfogar över ett slagkraftigt och ungt landslag, vars största styrka ligger i offensiven. Det kryllar av målfarliga, tekniska och snabba stjärnspelare.

Det hjälpte inte i semifinalen mot Italien, som slutade med en 1-2-förlust.

I Tyskland kritiseras landslaget för att ha spelat fegt, brytt sig för mycket om sina motståndare och att det saknas riktiga ledartyper i truppen.

Något som Real Madrid-stjärnan, Mesut Özil, inte håller med om.

- Inget lag i hela världen kan spela som om det inte fanns någon motståndare, inte på den här nivån. I en semifinal i EM måste man veta hur motståndarna spelar och ställa in sig på det, säger han till tidningen Welt am Sonntag.

”Lampard? Rooney?”

Den tyska publiken är förtjust i det nya landslaget som utstrålar spelglädje, men man saknar titlar i de stora turneringarna. Det räcker aldrig hela vägen för Joachim Löws landslag och många tror att det beror på avsaknaden av ledare på planen – som Franz Beckenbauer eller Matthias Sammer. I tysk media haglar kritiken, och en kille som är stjärna i Real Madrid omnämns förstås ofta och många menar att Mesut Özil borde ha varit mer framträdande när det behövdes som mest.

- Det är alldeles för enkelt. Vem är en ledargestalt då? Lampard? Van Bommel? Rooney? Ribéry? Vart var de i semifinalerna? Vi kan inte alltid stirra oss blinda på ett resultat i en match. Vi har vunnit 15 matcher i rad med samma lag, säger han.

Det här är en diskussion som inte är över på länga vägar, men än så länge finns inga tecken på att Joachim Löw kommer att avgå eller få sparken. Förbundskaptenens kontrakt sträcker sig till sommaren 2014.