”94-hjältarna slog ingen stor nation”

Zlatan Ibrahimovic hyllar sommarens seger mot Frankrike

Foto: SVT OCH BILDBYRÅN
FOTBOLL

Sverige åkte ur EM redan i gruppspelet.

Trots det anser Zlatan Ibrahimovic att laget stod för en historisk insats.

– Det är första gången vi vinner över en stor nation i ett slutspel. Och då tänker jag också på VM. USA, sa Zlatan i SVT:s EM-krönika.

Det var i SVT:s EM-krönika som Zlatan Ibrahimovic gav en lång intervju om sommarens mästerskap. Turneringen slutade med ett uttåg redan efter gruppspelet sedan Sverige förlorat mot Ukraina och England.

”En fantastisk upplevelse”

Trots det anser Ibrahimovic alltså att det svenska laget lyckades med något historiskt. Detta genom 2-0-segern mot Frankrike i avslutningen av gruppspelet.

– Det var en fantastisk upplevelse. Det måste jag säga. Man ser det lilla Sverige spela ut Frankrike precis som vi skulle. Det är första gången vi vinner över en stor nation i ett slutspel. Och då tänker jag också på VM. USA...

– Det var viktigt också att ge tillbaka till fansen. I den matchen visade vi att vi kan spela på det sättet och att vi kan konkurrera mot de världsspelarna. Lilla Sverige står och fajtas mot de stora nationerna.

”Vi vann ändå”

När Sverige vann VM-brons 1994 slog laget Ryssland, Saudiarabien, Rumänien (efter straffar) och Bulgarien. Men Zlatan Ibrahimovic håller segern mot Frankrike högre, trots att den saknade betydelse för svensk del.

– Många kommer säga efter den här intervjun att ”jo, jo, men Sverige var ju redan utslaget och hade inget att spela för”. Att det är enklare att spela då. Men vi vann ändå mot en stor nation. Kunde vi gjort det bättre? Absolut! Det är klart du under en turnering kan göra det bättre. Mycket bättre, säger anfallaren.

FAKTA

Sveriges matcher fram till VM-bronset 1994:

Kamerun 2-2

Ryssland 3-1

Brasilien 1-1

Saudiarabien 3-1

Rumänien 2-2 (5-4 efter straffar)

Brasilien 0-1

Bulgarien 4-0