”Hade hoppats kunna träna där”

Planerna är för små

stängs ute Här planerade fotbollslandslaget att träna – precis intill hotellet. Men planen är för liten och går inte att justera. ”Landslagets linjer skulle finnas kvar i gräset över Gothia cup och så får det inte bli”, säger Sonny Karlsson.Foto: PONTUS ORRE
FOTBOLL

Stenungsund/Göteborg. Svenska landslaget hade planerat att träna bredvid hotellet under EM, men nu visar det sig inte vara möjligt.

Skälet: planerna är för små.

– Vi hade hoppats kunna träna där, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

När svenska landslaget är i Göteborg brukar de bo på ett centralt hotell, men till EM valde de ett mer avskilt boende ute på Hisingen.

Huvudskälet var att Sankt Jörgen Park har bättre gym och pool för återhämtning än andra hotell i området. Och att BK Häckens träningsanläggning ligger precis nedanför.

Gothia Park Academy invigdes 2009 och är en av Sveriges modernaste i sitt slag. Där finns en konstgräsplan och en flera tusen kvadratmeter stor naturgräsplätt med fotbollsmål.

Ville promenera ner

Svenska landslaget såg det fördelaktiga i att ha träningsplanen inom promenadavstånd från hotellet och på så sätt slippa åka buss.

– Vi hade hoppats kunna träna där, det hade vi i tanken från början. Vi var mycket intresserade av det, att bara kunna gå ner, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Men nu blir det inte så.

Skälet är att målen står på bredden och bildar tre elvamannaplaner. Alla är kortare och smalare än en plan av Uefa-mått (minst 100 meter lång och 64 meter bred).

Problemet hade kunnat åtgärdas genom att man flyttar målen och kritar ut en plan på längden, där utrymmet är långt över det nödvändiga. Men landslaget får inte.

Trots att EM är det största mästerskapet Sverige arrangerar i år går Gothia cup före i det här fallet. EM-premiären är tionde juli mot Danmark och fyra dagar senare inleds ungdomsturneringen, där Gothia Park Academys planer ska gå på bredden.

”Det går inte”

– Vi vill få plats med tre planer under Gothia cup. Ungdomarna märker inte om de är 58 eller 65 meter breda, men damerna kan inte träna på en mindre plan än de sedan spelar EM-matcher på, säger Häckens sportchef Sonny Karlsson.

Varför målar ni inte först en fullstor plan åt landslaget och efter det tre mindre åt ungdomarna?

– Det går inte. Landslagets linjer skulle finnas kvar i gräset över Gothia cup och så får det inte bli.

Landslaget ser sig nu om efter alternativ, för en träningsanläggning måste de ha till på fredag då de lämnar Stenungsund för Hisingen.

– Nu blir det troligen Rambergsvallen. Och den ligger ändå nära, säger Domanski Lyfors.

ARTIKELN HANDLAR OM