Sundhage: Blir tafatt och osäkert

Bemöter uppgifterna: ”En ovan situation för dem”

FOTBOLL

STENUNGSUND. Pia Sundhage tror att arbetsmetoden med två assisterande har skapat en osäkerhet.

Birger Jacobsson känner inte till spelarnas kritik men beskriver sin första tid i landslaget som ”lite kantig”.

– Det kan bli så när man kommer in där ett gäng är väldigt sammansvetsat, säger han.

Assisterande förbundskapten Birger Jacobsson kom in i Pia Sundhages ledarstab i januari. Enligt Sportbladets uppgifter var han inte förstavalet, men Pia Sundhage pekade tidigt på vikten av att ha en person som inte är lik henne själv och Lilie Persson, landslagets andra assisterande förbundskapten.

– Naturligtvis är det bättre om man kommer in från början. Sedan efter ett tag tycker jag att jag har kommit in i rollen och nu fungerar det, säger Birger Jacobsson till Sportbladet.

”Inte sysslat med damlag”

Hur var det innan dess?

– Det var lite kantigt ibland, men man får anpassa sig. Vi är anpassningsbara och pratar mycket.

Vad menar du med att det var kantigt?

– Det kan bli så när man kommer in där ett gäng är väldigt sammansvetsat. Väldigt många här har följt varandra under många år, sedan kommer jag in som inte har sysslat med damlag. Men kanske kan man ge dem något också.

Spelare har tyckt att försvarsarbetet inte har fungerat bra. Under Algarve ska spelare ha gått till Pia och varit missnöjda med ditt arbete. Har det nått dig?

– Jag har inte hört någonting.

Hur reagerar du på uppgifterna?

– Det blir ofta så från början.

”Ovan situation för dem”

Pia Sundhage säger till Sportbladet att hon inte uppfattat situationen som att det finns ett missnöje bland spelarna och säger att det inte stämmer att spelarna kom till henne under Algarve med åsikterna.

– Du väljer ordet missnöje, det är ett väldigt starkt ord. Medan jag väljer en förändring, något de inte varit med om tidigare och då blir man lite tafatt och rent av osäker. Det skulle jag hellre säga att det varit. Och det är ju ett nytt sätt att arbeta på (med två assisterande), säger Pia Sundhage och förtyd­ligar:

– Det är en ovan situation för dem (spelarna) att det är två som tar upp en situation. Det har kommit upp, hur ska det här fungera? Då har jag bara lagt tillbaka frågan: vad är deras ansvar?

– Vi har ett jättegensvar nu och så var det inte i början, påpekar Pia Sund­hage.

ARTIKELN HANDLAR OM