Jacobsson lämnar landslaget efter EM

Efter bara 8 månader med Sundhage: ”Så blir det”

FOTBOLL

STENUNGSUND. Birger Jacobsson har bara haft sitt uppdrag i fem månader.

Efter EM går hans kontrakt ut och då tänker han inte förlänga.

– Absolut. Så blir det, säger han.

Pia Sundhage har valt att arbeta med två assisterande förbundskaptener – försvarsansvarig Birger Jacobsson och anfallsansvarig Lilie Persson.

Birger Jacobsson har kvar sin tjänst som spelarutbildare på Stockholms Fotbollförbund, han arbetar fortfarande 50 procent.

”Det är augusti ut”

Uppdraget som assisterande förbundskapten för damlandslaget ser ut att bli kortvarigt.

Ditt kontrakt går ut efter EM. Vad händer sedan?

– Det är augusti ut, sedan går jag tillbaka till Stockholms fotbollförbund som spelarutbildare. Jag har hundra procent vanligtvis där, säger Birger Jacobsson.

Så vad som än händer ska du tillbaka?

– Absolut. Absolut. Så blir det.

Du fortsätter inte här?

– Det finns inga planer för det. Det var bara augusti ut.

Pia Sundhage ville i går inte kommentera hur hon ser på en eventuell fortsättning för Birger Jacobsson i landslaget. Sundhages blick sträcker sig i detta – och många andra fall – inte längre än dagen efter EM-finalen.

– Jag tänker inte längre än 29 juli, säger hon.

”Står vid ’Bigges’ sida”

Är du nöjd med försvarsspelet med ett EM runt hörnet?

– Ja. Vi har jobbat mycket med vår fyrbackslinje och målvakt. Sen har jag sagt till ”Bigge” att Kosse (Asllani) och Lotta (Schelin) pratar vi inte med så mycket om försvarsspelet.

Enligt spelarna har du sagt att du ska gå in och vara mer delaktig i arbetet kring försvarsspelet, har du sagt det?

– Nä, då är det missförstånd. Vi har haft olika teman. När det är försvarsspel står jag mer vid ”Bigges” sida. I det hänseendet har jag gått in mer. Det har jag gjort för om har vi ett kompakt och bra försvarsspel kommer vi att få omställningssituationer. Därför har jag valt att lägga mer fokus på det vid olika tillfällen, säger Pia Sundhage.

FAKTA

Spelade mittback i Djurgården

Birger ”Bigge” Jacobsson arbetar som spelarutbildare i Stockholms fotbollförbund. Han är från början ämneslärare i matte och NO samt fotbollsutbildad på GIG.

Som aktiv spelade han mittback i Djurgården under åren 1974–80 och dessförinnan och efteråt i moderklubben Älvsjö AIK.

Han har verkar som ungdomstränare i Djurgården och seniortränare i Råsunda och Huddinge. Innan han tillträdde tjänsten som spelarutbildare i Stockholm var han talangutvecklare åt Svenska fotbollförbundet.

Han arbetar sedan januari 50 procent som assisterande förbundskapten i Pia Sundhages ledarstab. Birger Jacobsson ansvarar för försvarspelet inom damlandslaget. Kontraktet sträcker sig augusti ut.

Källa: svenskfotboll.se