Förbudet: Höga skott

Tränarna: ”Avsluten på träning är för slarviga” Spelarna: ”Skitbra att de sätter oss på plats”

Foto: PONTUS ORRE
Får inte sikta högt ”Ja, vi har pratat med alla, men Josefine Öqvist och Olivia Schough var två av dem som förra lägret hade vräkt skott över ribban, så då tog jag fram två plastgubbar och sa: där ska den sitta!. De fick inte skjuta någon annanstans, säger assisterande förbundskapten Lilie Persson.
FOTBOLL

LJUNGSKILE. Fotbollsmål är byggda av män, för män.

För att utnyttja målens bredd införde landslaget strax före EM ett förbud mot att skjuta högt.

– Det är skitbra att de sätter oss på plats, säger Olivia Schough.

Foto: PONTUS ORRE
Lotta Schelin drar till på går-dagens träning.

I dag genrepar Sverige mot England. Sex dagar senare går EM-premiären mot Danmark. 

Många taktiska drag är satta under våren, men under det pågående och det förra lägret är skottövningarna fler. Det behövs, menar Lilie Persson som ansvarar för det offensiva spelet.

– Jag tycker att vi på träning ibland är för slarviga. Vi fokuserar inte, vi har ingen plan för hur vi ska avsluta, vi bara drar till bollen. Där kan vi bli proffsigare, säger hon.

”Gjorda efter herrar...”

Sportbladet har sammanställt effektiviteten och skottvilligheten i de tre senaste stora mästerskapen. Det visade sig att Tyskland och Frankrike skjuter betydligt mer än Sverige, men att Lotta Schelin och de andra är bättre på att sätta chanserna.

Lilie Persson vill ändå att de ska bli vassare. För att höja effektiviteten har hon avrått truppen från att skjuta högt. Under förra lägret införde hon förbud för vissa spelare att lyfta bollen vid avslut.

Bollen skulle vara vid stolpen till varje pris.

– Fotbollsmål är gjorda efter herrar, så att nå ända dit ut är jobbigt för en tjejkeeper. Har man en plan för sitt avslut har man goda möjligheter att göra mål, säger hon.

”Får dra iväg ett skott”

Får alla samma instruktioner?

– Ja, vi har pratat med alla, men Josefine Öqvist och Olivia Schough var två av dem som förra lägret hade vräkt skott över ribban, så då tog jag fram två plastgubbar och sa ”där ska den sitta!”. De fick inte skjuta någon annanstans.

Perssons adepter uppskattar noggrannheten. 

– Det är skitbra. Det är så man utvecklas. Bollen kan rulla fram lite lätt så går den ändå in om den sitter vid stolpen, för målvakterna hinner inte dit, säger Schough.

– Det är bra att jag får träna på låga skott här. Då sitter det på matchen. Lägger man den lågt sitter bollen oftast, säger Öqvist.

Så varför pangar ni ofta för högt?

– Det är inget man försöker. När det går snabbt får man ibland bara dra i väg ett skott.

FAKTA

Så bra skjuter Sverige

Skottvilligast

1. Tyskland 18,6

2. Frankrike 17,4

3. Sverige 11,4

(Hur många skott lagen sköt i snitt)

Träffsäkrast

1. Sverige 49 %

2. Frankrike 48 %

3. Tyskland 46 %

(Hur stor andel av skotten som träffade mål)

Effektivast

1. Sverige 6,7

2. Tyskland 7,7

3. Frankrike 11,0

(Hur många skott som krävdes för att göra ett mål)

*Siffrorna visar en jämförelse mellan de tre landslagen. De är beräknade på de tre senaste stora turneringarna: EM 2009, VM 2011 och OS 2012. Tyskland deltog inte i OS.

Sammanställning:  Kristoffer Bergström