Så byggdes Seger-maskinen

Pias plan gick i lås – nu är Seger: ”Hon säger att hon är redo”

Tränarstaben har kämpat för att skola om Seger och få henna att göra fler poäng. Nu verkar de ha lyckats: ”Hon spelar mycket mer framåt i dag”, säger assisterande tränaren Lilie Persson.
FOTBOLL

En höstdag för nio månader sedan spikade Pia Sundhage en plan för att delvis skola om ­Caroline Seger.

Efter att i vår ha försetts med specialregler är omvandlingen precis färdig.

– I dag säger hon till oss coacher att ”nu är jag ­redo”, säger Lilie Persson. 

Pia Sundhage gjorde sin första dag som svensk förbundskapten i oktober i fjol. Sedan dess hade bara en spelare (Nilla Fischer mot USA) belönats med Sportbladets högsta betyg, fem plus, för en match.

I går kom den andra.

Caroline Seger uppträdde mästerligt när Sverige utklassade England. Hon tacklade till sig bollen och slog inlägget som gav 2–1 och satte själv 3–1. Under ­sina 90 minuter vann hon massor av närkamper och fann ofta fram till anfallarna Kosovare Asllani och Lotta Schelin.

”Var ett par år sen”

– Jag tycker det är en bra match av mig och naturligtvis av hela laget, säger hon efter 4–1-segern.

Vad betyder det för dig att göra mål?

– Det var ett par år sedan, höll jag på att säga. Det är skit­roligt, det är skönt. Jag var nära mot Brasilien, så jag tänkte att det var dags i dag.

Det är ingen slump att Segers formtopp kommer sex dagar före EM. 

När Sundhage tillträde och valde Lilie Persson som assisterande förbunds­kapten satte de upp en plan för att delvis skola om mittfältaren. De ville ta bort omständligheten och få henne att göra fler poäng.

Mer framåt

– Vi har haft som målsättning från första dagen att hon ska spela mer framåt än tidigare. Så vi har pratat om det, tränat på det, hon har till och med fått en roll på träningarna där hon inte får spela bakåt. Även om det är solklart att hon i någon situation ska värdera att spela bakåt så har vi tvingat henne att spela framåt, säger Persson.

Analyserna och övningarna har gett resultat, tycker Persson:

– Hon spelar mycket mer framåt i dag. Seger vill ­gärna hålla i och trixa och fixa och dona lite, medan vi vill attackera snabbare. I dag är hon så jäkla bra.

Så hon är framme nu?

– Ja, det tycker jag. I dag säger hon till oss coacher att ”nu är jag redo”. 

Pia Sundhage håller med.

– Det som har blivit så mycket bättre sedan Schweizmatchen, när vi startade, är hennes försvarsspel. Vi vinner bollen högre upp i plan mot ett skickligt England. Där har vi tagit stora steg. Seger blir så mycket bättre i anfallsspelet när hon gör sitt jobb i försvaret, säger hon.

KOLLA – så har Seger skolats om av Pia

När Pia Sundhage och Lilie Persson tog över Sverige i oktober enades de om att Seger ibland blev för omständlig och spelade för mycket bakåt. Första steget var att prata med mittfältaren om det. Hon ville göra fler poäng, sa hon, och förbundskaptenerna ville samma sak.

För att visa goda exempel har hon fått se exempel på när hon väljer offensiva passningar och lyckas. ”Det är för att fylla på självförtroendet än mer. Vi har till och med jobbat med stillbilder för att se när hon forcerar framåt” säger Persson.

Seger har fått en egen regel att förhålla sig till: när resterande lag kör fritt spel under träningar har hon förbjudits att passa bakåt. Även om det alternativet har ­varit bättre har hon tvingats söka en offensiv passning för att främja det tankesättet.

Mot Brasilien för två veckor ­sedan slet Seger med en öm häl, så den matchen är dålig att jämföra med, tycker förbundskaptenerna. Men mätt mot mötet med Norge första juni har Seger kommit med allt mer i offensiven. ”Nu är hon redo”, ­säger Persson.