”Finns inga skillnader mellan dam- och herrlandslaget”

Landslagschefen om satsningen på hemma-EM

Marika Domanski-Lyfors.
FOTBOLL

Hur mycket får ett svenskt EM-guld kosta? Svaret är mer än någonsin.

Och nuförtiden lika mycket för Pia Sundhages som för Erik Hamréns landslag.

– Det finns inga egentliga skillnader mellan dam- och herrlandslaget längre, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Hon har från 1991 och framåt varit med som ledare för Sverige vid varje stort mästerskap. Först som assisterande förbundskapten, sedan som förbundskapten och nu som landslagschef.

– Den största förändringen är att spelarna har blivit proffs. Förr i tiden fick man jobba för att de skulle få stipendier och ledigt ett par timmar från jobbet bara för att träna, säger Marika Domanski Lyfors.

Ingen skillnad mot herrarna

Till EM i år har landslaget både fysiolog, kock och videoanalytiker att tillgå. Vid VM 1991 hade man varken fysiolog eller kock. Och "videoanalytikerna" – det var Domanski Lyfors och ytterligare en person som satt på läktarna och bevakade matcherna för dåvarande förbundskaptenen Gunilla Paijkulls räkning.

– Det som är så häftigt i dag är att det inte längre finns några stora skillnader mellan dam- och herrlandslaget. När det gäller hur många landskamper vi spelar, hur många samlingsdagar vi har, vilket hotell vi bor på och vilka som jobbar runt lagen, där är det ingen skillnad.

Lagkaptenen Caroline Segers första stora mästerskap var EM 2005. Hon säger att allt är proffsigare nu, bland annat tacka vare just personalstyrkan; man har i dag flera sjukgymnaster, en idrottsfysiolog (Helena Andersson) och en landslagschef (Domanski Lyfors).

– Sedan märks det på hur vi bor, vad vi får för mat, vad vi hittar på vid sidan om. Alla sådana grejer har hela tiden stegrats och inför EM nu har de väl lagt till lite extra, för nu vill man inte ångra sig efteråt och säga "fan, varför gjorde vi inte det?", säger Seger.

Större än vanligt

Marika Domanski Lyfors bekräftar Segers antaganden. EM på hemmaplan kostar mer än någonsin.

– Det här är den största satsningen vi gjort hittills totalt sett, vi har satsat precis allt som vi behöver ekonomiskt. Det blir också större än vanligt eftersom vi inte haft några kvalmatcher till det här slutspelet. Vi har fått satsa på att anordna matcher och även ha fler samlingsdagar än vanligt.

TT: Vad kostar det?

– Det får vi se när vi väl summerar EM-slutspelet. Just nu går vi inte ut med några konkreta siffror, men det handlar om väldigt mycket pengar. Så mycket kan man säga.

TT