”Jag hörde ’kom igen Zlatan...’ och faktiskt störde det mig som fan”

Lotta Schelin om stjärnstatus, Ibra-effekten & drömmen om guld

1 av 3 | Foto: Pontus Orre
När Sportbladet träffade Lotta Schelin i Lyon tidigare i våras längtade vår svenska superstjärna till EM-premiären, men hon blickade även längre fram än så. ”Den optimala drömmen är att stå på Friends Arena. Att trampa in där, med fulla läktare i en final. ”, säger Schelin.
FOTBOLL

Ibrahimovic-effekten i fransk fotboll har spillt över på Lotta Schelin.

Under semifinalen i franska cupen ropades hans namn efter Lyons stora damstjärna.

– Jag hörde ”kom igen Zlatan...” och faktiskt störde det mig som fan..., säger Lotta Schelin för Sportbladet.

Sveriges största EM-stjärna berättar också om sitt nya anfallsvapen, om sin syn på Pia Sundhages önskan och strävan efter att bli tuffare.

Sportbladets fotograf Pontus Orre och reporter Petra Thorén.

Lotta Schelin har både hunnit ha semester på Atlantkusten, bli snuvig, blivit kvitt hostan, visa fin-fin form i genrepet, skota hem en segelbåt och dra Pia Sundhage över ett plank i en svår hinderbana de senaste dagarna.

Och visst under landslagets samlingar får vi ta stor del av Lotta Schelin som träffar media i avslappnade intervjuer lika mycket som de andra spelarna gör.

Men bäst lär man förstås känna Sveriges stora anfallsstjärna genom att träffa henne på tu man hand.

Så Sportbladet drog till Lyon tidigare i våras och spenderade en dag med Kålleredstjejen. Hon möter upp oss på Place Antonin Poncet. Solen dränker det stora torget, men det är mer svensk sommarvärme än fransk inlandshetta. Hon kommer i vit t-shirt, jeans, solglasögon i ena handen och ett leende på läpparna.

Har gjort en bra säsong

Lotta Schelin har gjort en av sina bästa säsonger i Lyon. Visst hon grämer sig fortfarande över finalförlusten i Champions League, men det finns annat vackert att peka på. 

Som 24 mål på 16 matcher.

Som ett utvecklat anfallsvapen.

Och där kommer Pia Sundhage in. Den svenska förbundskaptenen ville att Lotta Schelin skulle utveckla huvudspelet. En mästare i boxen, men att stå och pricka avslut med pannan är inte Lottas grej.

– Har man följt mig vet man med min migrän så är det inte dit jag kommer att komma. Om man kommer i full fart kan man nicka in den, det är inga problem däremot, säger hon.

Men det fanns saker att utveckla.

Som att vända upp - att inte alltid sätta tillbaka bollen och sticka rättvänd.

– Det har varit kul, det har gått bra. För min personliga del har jag lagt in det och här i Lyon har jag kört med andretränaren och gjort olika övningar.

Jämför med tidigare?

– Det har mer handlat om att jag spelat genom att skarva och gå på ett tillslag. Det har varit ett anfallsvapen i sig. Det jag lagt till i år är vändningen på första.  Det är så skönt att känna att man kan utvecklas ännu mer. Tidigare har jag inte varit farlig mot mål felvänd. Nu ska motståndarna allt få se...

Mer för Kosovare Asllani

Fransk fotboll har kommit i fokus av andra anledningar än bara Lotta Schelin under året.

Han, orsaken, heter Zlatan Ibrahimovic och spelar för Paris Saint-Germain.

Hur mycket har Zlatan-effekten smittat av sig på dig?

- Det blir nog mer för Kosse (Kosovare Asllani) för att hon spelar i PSG. Men det har blivit mer efter attt vi båda vann priset som bästa spelaren. Jag har aldrig hört att två svenskar vinner skytteligan i ett land, det är lite unikt.

Sen berättar hon att hon under matchen (semifinalen i franska cupen) dagen före hörde ”kom igen Zlatan...” från läktaren. Det störde henne.

– Jag har inget emot det så, han är ju fantastisk och vår manliga superstjärna, men det har inget med mig att göra, säger hon men påpekar i nästa andetag:

– Jag kollar lite fler PSG matcher på tv. Sen är det kul att det finns ens svensk och det är klart att folk pratar om honom. Han är jäkla schysst och trevlig när vi ses.

Finns saker att lära

Och visst finns det en del att lära från den manlige kollegan.

– Jag borde bli tuffare. Jag har mycket fair play i huvudet. Jag borde trycka i från lite mer. Om någon drar i min tröja borde jag göra något tillbaka.  Där kan jag känna att jag borde tuffa till mig lite. Jag går alltid in hundra i alla situationer, men har inga knep för mig.

- Jag kanske borde ha lite knep. Bara backa och trampa någon på foten...?

Lotta Schelin ler. Solen gassar på och efter en kort promenad förflyttar vi oss från kaffet till det goda köket på Paul Bocuses södra brasserie.

Lotta Schelin slår sig ner och pratar om ostbrickan hon fick en gång på stjärnkockens Michelin-restaurang.

Hon uppskattar den goda maten, det goda livet, men det blir mest lunch och middagar hemma.

Lotta Schelin har byggt sitt liv och sin fotbollskarriären i franska Lyon.

Hon skrev nyligen på ett nytt kontrakt som ger henne ett miljonkontrakt.

Lotta Schelin har under tränaren Patrice Lairs hårda nypor, skarpa blick och vassa krav tagit kliv och utvecklas även om hon under stunder tvivlat på att hon ens kan slå till en boll.

– Jag har lärt mig i det att även där att det är inte från honom jag ska söka bekräftelse, det får jag söka inifrån och från lagkamrater. 

– I en svensk miljö jobbar man lite med att puscha varandra, här är det tvärtom. Ibland är det påfrestande.

De hårda kraven har hon lärt sig hantera.

Och stjärnstatusen.

Förbundskapten Pia Sundhage har från start pekat ut Lotta Schelin som landslagets stora stjärna som ska skina som klarast under EM.

Statusen är ovan

Lotta Schelin kan fortfarande inte förlika sig med sin status.

– Min analys är att hon såg tydligt i USA att det fanns många stjärnor som lös lite starkare och hon lät dem lysa klarare. Jag har aldrig jobbat så och kommer inte att ändra mig nu. Men jag vet vad jag kan och har bra självförtroende i det, säger Lotta.

Efter en god lunch och ett bra samtal packar vi in oss i Lottas bil och åker til Lyons anläggning vid Stade de Gerland.

På vägen ut snackar vi om huset på Onsalahalvön, caféplanerna och förstås drömmen att stå i premiären på Gamla Ullevi. På onsdag är det dags. Danmark väntar. Men Lotta vill längre än så.

– Att bara vara här är fantastiskt. Men den optimala drömmen är att stå på Friends Arena. Att trampa in där, med fulla läktare i final. Då är man där för att vinna.

Lotta Schelin om...

... sitt twitter-förhållande:

– Jag är inte en sådan som twittrar och slänger ur mig saker hela tiden. Men när det är saker som jag verkligen känner är tydligt och vill ta avstånd passar jag på. För att visa var jag står.  

... barn

– Jag tänker på att skapa på familj mer på slutet av min karriär, jag har tre, fyra, fem år kvar. Jag känner ingen stress. Jag ville jättegärna skaffa familj, men känner mig inte så stressad.  Det är bra att det finns förebilder. Som Jossan (Josefine Öqvist).

... Charlotta

– Jag har ändrat det, sen några år tillbaka. I passet också. Nu heter jag bara Lotta. När det var VM och de sa Charlotta kändes konstigt.  Det känns inte som jag.

Lottas säsong...

...med Lyon:

Ligan: 16 matcher/24 mål.

CL: 6 matcher/7 mål.

Franska cupen: 5 matcher/ 7 mål.

...med Pia Sundhage:

Landskamper: 9 matcher/ 7 mål.