Så ska Blågult hantera krisen

Efter Jacobssons avhopp – här är metoderna som ska hjälpa landslaget: ”Det finns ingen tid för ånger”

FOTBOLL

Landslaget hymlar inte med vad Birger Jacobssons avhopp fyra dagar före EM betyder.

Ja, det är en kris.

Nej, de hinner inte bearbeta den nu.

– Det finns ingen tid för ånger, säger Pia Sundhage.

Fredag natt avgick Birger Jacobsson efter att Sportbladet tidigare i veckan publicerat kritik från de egna spelarna mot den assisterande förbundskaptenen. Ett meddelande vid midnatt bekräftade avhoppet.

– Tidpunkten är inte optimal, det var inget lätt beslut att fatta. Att få kritik är något man måste räkna med. Framförallt på den här nivån. I min värld håller man dock sådana saker inom gruppen, sa han senare till Sveriges radio.

Den eftermiddagen och kvällen hade landslaget haft flera möten där följderna av Jacobssons beslut diskuterades.

Till sist hade han stått framför spelarna och berättat varför han lämnar dem drygt fyra dagar före EM-premiären mot Danmark.

– Jag tror att alla var överrumplade, men när det lagt sig fanns en förståelse och respekt för beslutet, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Tre dagar till Danmark

Landslaget ser händelsen som allvarlig. Det bekräftar Domanski Lyfors och Pia Sundhage när de drar paralleller till liknande situationer under sina karriärer.

– Jag minns 2003, precis innan vi skulle åka till USA för VM så mördades Anna Lindh. Det var krishantering den dagen vi samlades för spelarna, men vi gick stärkta ur det, säger Domanski Lyfors.

– 2008 bröt Abby Wambach benet någon vecka före OS. Jag minns allt som hände kring det och det massmediala. Den här gången är det en ledare som hoppar av, men i båda fallen gäller det att bestämma sig för att släppa det, säger Sundhage.

I dag är det tre dagar till mötet med Danmark. Efter en ledig dag i går ska förbundskaptenen och ett par spelare möta pressen. För att hantera krissituationen har ledarna lutat sig mot erfarenheterna från 2003 (då Sverige vann VM-silver) och 2008 (då USA vann OS-guld).

”Har tagit nästa steg”

Därför har Sundhage krävt av sina spelare att de lägger avhoppet bakom sig.

– Jag tryckte på att vi har ett val. Många starka kvinnor och män har lagt energi på att vara förberedda på EM, så i min värld har påverkan (av Jacobssons avhopp) redan varit, säger hon.

Hur pratar ni om saken i dag (lördag)?

– Inte alls. Vi har redan tagit nästa steg.

Ångrar du något i den här historien?

– Det finns ingen tid för ånger, men jag är övertygad om att jag efter äventyret kommer reflektera över hur jag skulle kunna ha gjort annorlunda. Jag har inte tid med det nu. Här gäller det att gilla läget.

5 PUNKTER SVERIGE FÖLJER

PRESSAT LANDSLAG Efter gårdagens besked om att Birger Jacobsson, till höger, avsäger sig sitt uppdrag som assisterande tränare har Pia Sundhages landslag påbörjat en krishantering.

1. Lära sig av tidigare smällar

Sundhage refererar till hanterandet av den amerikanska storstjärnan Abby Wambachs benbrott 2008, två veckor före det OS som USA vann. Landslagschefen Marika Domanski Lyfors tar hellre med sig erfarenheten från 2003, då mordet på Anna Lindh påverkade truppen, som senare mäktade med att vinna VM-silver.

2. Ta avsked och tala ut.

Första dagen beskedet kom hade Sundhage flera möten med ledare och spelare. På det sista motiverade Jacobsson sitt beslut för spelarna. ”Jag tror att alla var överrumplade, men när de lagt sig fanns en förståelse och respekt för beslutet” säger Domanski Lyfors.

3. Lägga allt bakom sig.

Sundhage tryckte redan den första natten på att spelarna hade ett val: fortsätta grubbla eller släppa allt för att inte läcka energi. De beslöt sig för alternativ B. Dagen därefter, i går, var spelarna lediga och uttalade sig inte till media. Sundhage ser saken som överspelad.

4. Fördela om uppdragen.

USA 2008 la om delar av taktiken. Sverige 2013 kommer inte att ersätta Jacobsson på läktaren och Sundhage utökar ansvaret för försvaret.

5. Vänta en tid, sedan grubbla över vad man själv gjort fel.

Sundhage tycker inte det finns tid för reflektion än, men efter EM ska hon lokalisera sina brister i ärendet. ”Jag är övertygad om att jag efter äventyret kommer reflektera över hur jag skulle kunna ha gjort annorlunda” säger hon.