Laddar med fånig lyx

”Ett fulländat boende – men inte riktigt för Sveriges landslag...”

1 av 12
FOTBOLL

Jag har sett spinningrummet, privatbion och utomhuspoolen, men är osäker på nivån på Sveriges EM-hotell tills jag lägger mig i en säng vid ett panoramafönster och trycker på knappen.

Jodå. 

Den vaggar automatiskt.

När svenska landslaget är i Göteborg brukar de bo på ett centralt hotell, en tjugovåningskoloss nära nationalarenan Gamla Ullevi. Till årets EM tänkte landslagschefen Marika Domanski Lyfors om. 

Ett par kilometer från centrum, ute på Hisingen, ligger en resort i anslutning till golfbanan Sankt Jörgen. Manchester Uniteds herrar bodde där i fjol i samband med en träningsmatch mot Barcelona. I fredags tog Lotta Schelin, Caroline Seger och de andra över våning två, vilket innebär att reportrar inte längre kommer in.

Därför drog vi till Jörgen och inspekterade standarden något dygn tidigare.

Foajén är inredd med svenska designmöbler och säregna mattor. Det är högt i tak, fotokonst på väggarna och sex meter höga golvlampor. Pianoklink. Syrerik luft. 

Bra avkoppling

Vi granskar rum 207, osäkra på vilka spelare som ska bo där, och finner en spatiös balkong och en säng som tål att vi studsar och grodhoppar i den. Ambitionsnivån märks på schampot. Det doftar havtorn och svartpeppar.

Men landslaget valde inte boende för inredningens skull. Sankt Jörgen har ett flerfaldigt prisbelönt spa som jag ägnar två av mitt yrkeslivs slöaste timmar i. En bassäng inomhus och en därutanför. Fyra-fem bastur varav en kvinna jobbar i den ena som handduksfläktare. Därikring finns kristall och is. Örter och eld. Färska äpplen.

Landslagsspelarna kommer ha fri tillgång till spaet och jag hoppas de lufsar mellan värmekällorna. Och tar en spiraltrappa upp till vad som på svengelska heter swayhyllan. På svenska: åtta sängar som vaggar automatiskt av ett knapptryck.

Ett bra boende

Utöver avslappningsrummen finns ett större gym, en spinningrum, ett utegym och en spegelsal för dansjympa. Utanför fönstren breder golfbanan ut sig. Ändå har träningsmöjligheterna för landslaget försämrats av en snöplig miss. Tanken var att spelarna skulle glida ner till BK Häckens anläggning nedanför kullen, men där visade sig planerna vara för kortsmala, så nu åker laget i stället buss till Rambergsvallen för träning.

Så efter två timmar på hotellet är min dom klar:

För många är Jörgen nog ett fulländat boende.

Men inte riktigt för Sveriges landslag.

Fakta

Boende

Sängarna är stryktåliga. Tro mig, jag har fortsatt på kollegan Robert Lauls nioåriga tradition av att grodhoppa runt i underkläder på överkastet. Jag var ovärdig och supervärdig på samma gång, men mest var jag undersökande. Jag fann att inte en enda fjäder gav vika. I övrigt är rummen luftiga och balkonerna rymliga.

Nöje

Laget har ett eget uppehållsrum med pingisbord. De har en privatbio med tillhörande tv-spel, golfbana utanför dörren och tennisbanor längre nerför kullen. 

Mat

Sverige har med sig en kock som kommer få hjälp av personalen att laga truppens mat. Matsalen är en avskärmad del av lobbyn, som kanske kan benämnas stans lyxigaste bamba.

Träning

Gymmet skulle rymma halva EM:s gruppspel. Det finns spinningrum och spegelsal för aerobicsövningar. Att betyget ändå inte blir fem beror på att fotbollsplanen utanför är smalare och kortare än Uefa-måtten, vilket landslaget inte hade räknat med. Därmed får de åka buss till sina träningar på Rambergsvallen.

Avkoppling

Spaet är till stora delar fånigt lyxigt. Bassängerna och basturna är inspirerade av olika länders reningsritualer, eldar brinner, kristall används till att... ses på. Men delar av anläggningen snuddar på att bara vara fånig. Som musikrummet, där en dansk tonsättare har gått samman med en tonsättare och skapat ultimat avslappning. Om man lugnas av mörka rum, naturvyer och cello.