Ge oss en ny drömstart

Mardrömssviten är glömd – nu jagar de fjärde raka vinsten

1 av 2
Flygande start Jessica Landström såg till att Sverige vann VM-premiären mot Colombia för två år sedan. När Sverige går in till EM-premiären mot Danmark på onsdag kväll är målet satt på tre poäng.
FOTBOLL

Efter åtta m­ästerskapspremiärer u­tan seger bröts sviten i EM 2009.

De tre senaste mästerskapen har damlandslaget vunnit sina öppnings­matcher.

Så – vinst på onsdag?

– En stabil seger mot Danmark och vi har lagt grunden för att ta oss vidare, säger Lotta Schelin.

Det närmar sig premiär i EM och efter en turbulent helg med assisterande förbundskapten Birger Jacobssons avhopp tog landslaget i går ny sats.

Fokus Danmark och ­premiärmatchen.

Det fanns en period m­ellan 1999 och 2007 som de svenska tjejerna inte k­larade av att vinna inledningsmatcherna. Sedan OS i Peking 2008 har landslaget öppnat sina mästerskap (EM 2009 och VM 2011) med vinst.

”Vi bara spelar”

Vad hände?

– Ja, vad hände? säger mittbacken Nilla Fischer.

– Innan det vände var det mycket snack om ”hur ska ni hantera att ni tidigare förlorat öppningsmatcher”. Det kanske är mer att vi b­ara går in och spelar, flera spelare här har inga premiärförluster med sig i bagaget. Jag tror det mest blivit så, men det är klart inget negativt.

Ska bygga vidare

Hon konstaterade i sommarvärmen på Rambergsvallen att det var skönt att slippa stå och prata om en negativ trend.

– Det är bra att det inte är några konstigheter. Det är annorlunda antar jag att spela en premiär på hemmaplan, när man tänker på att det är fullsatt känns det i kroppen. Får vi en seger bygger vi på det självförtroende vi byggt på mot Brasilien och England, säger hon.

Förbundskapten Pia Sundhage vet vad det innebär att spela en premiär på hemmaplan, Sverige förlorade öppningsmatchen mot Brasilien med 1–0 i VM 1995.

”Hon har pressat oss”

Det är inget som Sundhage tagit upp direkt med sina spelare.

– Hon har inte sagt det rätt ut, men jag tror att hon använder den erfarenheten in i mästerskapet och det är det hon jobbat på genom det sätt som hon har pressat oss för att vi ska palla trycket. Hon vet att det kommer att bli ett jäkla tryck, säger Lotta Schelin.