Så mycket får svenska damerna i guldbonus

Uppgifter: EM-laget får 130 000 vid seger

FOTBOLL

GÖTEBORG. Ett guld är olika värt om man är man eller kvinna.

Vinner de svenska damerna EM kommer de enligt Expressens uppgifter få en bråkdel av vad herrarna hade fått för samma bedrift.

– Jag har ingen lust att besvara den frågan, jag har så mycket annan skit att hålla koll på. Jag trasslar inte in mig i sådant för nu är det fotbollsmatcher som gäller, säger Pia Sundhage.

På onsdag kliver Sverige in i hemma-EM och spelar premiärmatch mot Danmark. Bredvid Frankrike och Tyskland räknas svenskorna som favoriter att vinna mästerskapet.

Förbundskapten Pia Sundhage tycker att Svenska fotbollförbundet har storsatsat på att ge henne resurser för att prestera ett gott resultat.

– Det finns inga ursäkter, det har varit fantastiskt bra. Det gäller hur vi reser och vad vi får göra under EM-turneringen, säger hon.

Får bara en sjättedel

Den stora klyftan gentemot männen kommer att märkas efter mästerskapet. Sveriges herrar hade en guldbonus på 1,7 miljoner kronor under sitt förra EM.

Enligt Expressens uppgifter kommer de svenska damerna få 150 000 kronor, alltså cirka en tolftedel.

När Pia Sundhage hör om snedfördelningen vill hon hålla sig utanför diskussionen.

– Jag har ingen lust att besvara den frågan, jag har så mycket annan skit att hålla koll på, säger hon.

Satsas det nog på svensk damfotboll?

– Det är en konstant fråga. Vad man kan säga som fotbollstränare är att de ställen vi har varit på, träningsplanena, är riktigt, riktigt bra. Om vi skiter i pengar till enskilda spelare så får vi det bra till det vi ska göra.

Då: ett proffs

Sundhage drar en parallell till sitt senaste klubbuppdrag i Sverige.

– När jag var tränare i Örebro 2005 och 2006 hade vi en professionell spelare, säger hon och radar sedan upp att dagens landslagsspelare på den tiden studerade eller jobbade på sjukhus.

– Alla de är professionella nu. Så det är klart att vad det gäller enskilda damfotbollsspelare så är det mycket bättre nu än 2006.

Sundhage igen, om utvecklingen inom damfotbollen:

– Det går jättefort. Det får det gärna göra.

FOTNOT: Sverige inleder EM på onsdag kväll mot Danmark klockan 20.45. Matchen sänds direkt i TV 4.

ARTIKELN HANDLAR OM