Sundhages plan: Skräll i startelvan

Uppgifter: Schough kan ta plats i EM-premiären – petade Öqvist på sista träningen

1 av 24 | Foto: PONTUS ORRE
Mycket tyder på att Olivia Schough, till vänster, får chansen i EM-premiären i stället för Josefine Öqvist.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Pia Sundhage verkar planera för en skräll mot Danmark.

Enligt Sportbladets uppgifter kan Olivia Schough, 22, ta en plats i startelvan mot Danmark på bekostnad av Josefine Öqvist.

– Jag hoppas att vi ska överraska med olika startelvor, säger Sundhage.

Se hela truppen i bildspelet ovan!

Olivia Schough debuterade i landslaget mot Kina i mars. Hon spelade sju minuter. Inför morgondagens EM-premiär mot Danmark har 22-åringen gjort ytterligare fyra inhopp, men aldrig spelat från start i landslaget.

Nu kan det vara dags.

För sedan Pia Sundhage tog över har de flesta platserna i startelvan varit givna, men på höger mittfält har sex-sju alternativ testats. Under EM tror Sundhage att det blir fortsatt rotation.

– När det gäller våra yttermittfältare hoppas jag att vi får chansen att spela med många olika alternativ, säger hon.

Öqvist utanför på träning

Förbundskaptenen säger att elvan mot Danmark i det närmaste är bestämd och att den inte innehåller någon skräll "om det inte händer något på träningen".

Sportbladets uppgifter pekar ändå åt en överraskning. Under gårdagens stängda träning, som var den sista innan laget spikas, ska Sundhage ha matchat mästerskapsdebutanten Olivia Schough som yttermittfältare i den tänkta startelvan. 22-åringen ska ha växlat mellan höger- och vänsterkanten under hela passet.

Skulle Schough spela mot Danmark sitter Josefine Öqvist sannolikt på bänken. Öqvist startade mot England i genrepet i torsdags men byttes då ut i halvtid och var efteråt självkritisk.

– Defensivt funkar det bra, men offensivt kommer jag inte riktigt med. Jag har en del att fundera över, sa hon.

Spelarna får elvan vid lunch

Och Sportbladets uppgifter tyder på att Josefine Öqvist kan få stå åt sidan mot Danmark. Mittfältaren ska under gårdagens träningspass inte ha gjort en enda minut med den tänkta startelvan, utan spelat med avbytarlaget.

Vid lunchtid i dag drar Sundhage sin laguttagning för spelarna. Fram till dess är hon förtegen, men berättar att hon hade möte med Olivia Schough och Sofia Jakobsson i söndags. Där tyckte hon att spelarna visade fin attityd.

– Jag satt och lyssnade på när de två pratade om situationen att komma från bänken. De pratade i en positiv anda, i "nu jävlar ska vi ta dem"-andan. Därför tror jag att vi är i ett bra läge.

FAKTA

Trolig elva mot Danmark:

Kristin Hammarström

Jessica Samuelsson

Charlotte Rohlin

Nilla Fischer

Sara Thunebro

Olivia Schough

Caroline Seger

Marie Hammarström

Antonia Göransson

Kosovare Asllani

Lotta Schelin

Tre alternativen på högerkanten:

Josefine Öqvist, 29

En av EM:s löpstarkaste spelare. Rivig, oberäknelig. Hade länge problem med defensiven, vilket senast mo England verkade vara löst, men då blev i stället offensiven hämmad.

Sofia Jakobsson, 23

Framför allt anfallare, men Pia Sundhage mönstrar henne till höger på mittfältet för att ge mer speltid. Jakobsson har glänst på träningar hela uppladdningen, men har inte belönats lika mycket för sin snabbhet och avsluten under matcherna.

Olivia Schough, 22

En annan spelartyp än de andra två. Långsammare, men bättre på att bryta in i banan och söka skott. Har hittills aldrig spelat från start i landslaget.

Olivia Schoughs speltid under Pia Sundhage:

Sverige-Kina 1-1: 7 minuter - debut

Sverige-Island 6-1: 0 minuter

Sverige-USA 1-1: 11 minuter

Norge-Sverige 7-6: 0 minuter

Sverige-Island 2-0: 22 minuter

Sverige-Norge 2-1: 15 minuter.

Sverige-Brasilien 1-1: 45 minuter

Sverige-England 4-1: 0 minuter

Totalt: 0 matcher från start, 5 inhopp, 100 spelade minuter, 0 mål.

ARTIKELN HANDLAR OM