Sundhage: ”Vår styrka är snabbheten”

Pias taktik är klar: ”Det gäller att leta ytor”

FOTBOLL

Lite för fyrkantiga för att trilla boll centralt. Men Pia Sundhage ser andra egenskaper i Sverige och vissa tydliga brister hos motståndarna när hon formar sitt EM-lag.

– Motståndarna har backar som inte är så bra och det öppnar upp saker och ting för våra snabba spelare, säger hon i en taktikspecial i Sportbladets EM-bibel.

Det märks att Pia Sundhage är förberedd. En taktisk genomgång av det svenska spelet blir högst hypotetisk och defensivt beror upplägget till exempel på om det finns en Ingvild Stensland centralt eller en Pernille Harder som tia hos motståndarna. Men offensivt finns en tydlig linje. Ge fan i spelet centralt, håll er till kanterna och utnyttja er snabbhet.

– Vi måste anpassa spelet efter spelarna vi har, och rent kreativt kan vi konstatera att svenskarnas teknik är lite begränsad. Här hoppas vi styra upp saker och ting, men just nu gäller det att leta ytor bakom motståndarnas backlinje och utnyttja våra snabba spelare, säger Sundhage.

”Ser simpelt ut”

– Vi tror inte på insticken med kombinationer centralt, för Caroline Seger har en tendens att sjunka för djupt, Lisa Dahlqvist har för dålig teknik och Maria Hammarström har inte nog med pondus. Så i stället för att kräva för mycket av våra innermittfältare är det viktigt att hamna rätt i rollen och det kommer förmodligen se ganska simpelt ut.

Så vad tror vi på?

– Motståndarnas backar har en tendens att ta sig uppåt, precis som i herrfotbollen, men skillnaden är att motståndarnas backar inte är så bra. Det öppnar upp saker och ting bakom dem och vi vill alltid ha en snabb spelare på topp som ska täcka den ytan. Den ytan vill vi nå, säger Sundhage.

ARTIKELN HANDLAR OM