Sundhage: ”Kämpat mot strömmen för erkännande”

Förbundskaptenen blickade bak i tiden på presskonferensen

FOTBOLL

Förbundskapten Pia Sundhage blickade bak i tiden på presskonferensen inför EM-premiären i morgon.

Hon berättade, bland annat, om den gamla drömmen att ta över ett herrlag.

– För då skulle man vara fulltidsanställd. Det hände inte, säger hon.

Foto: BILDBYRÅN
Pia Sundhage.

Morgondagens EM-premiär mot Danmark är en lång bit från det Pia Sundhage upplevde som spelare.

Med folkets stöd på plats och hemma i sofforna kommer den karismatiske förbundskaptenen att leda Blågult i en upphaussad turnering. Så har det, som bekant, inte alltid varit.

Ville leva på fotbollen

På dagens presskonferens blickade Sundhage tillbaka till den tiden då hon, som kvinna, inte ens kunde arbeta med fotboll på heltid. Hon berättade om drömmarna hon hade.

– Jag har inget datum för det, men kommer ihåg att jag drömde att jag ville bli tränare för ett herrlag, för då skulle man vara fulltidsanställd. Det hände inte, säger hon och fortsätter:

– Jag drömde om att bli proffstränare i USA innan det fanns en liga. Just den här drömmen om att bli förbundskapten för Sverige har jag haft länge. Jag spelade i landslaget och tänkte "här vill jag bestämma".

”Lottas liv är lättare än mitt”

Bredvid Pia Sundhage tog Frankrike-proffset Lotta Schelin plats. Skillnaderna mellan deras liv som kvinnliga fotbollsproffs är stora.

– Under alla dessa år har vi kärringar kämpat mot strömmen för erkännande. Vi har sopat mattan ganska väl för de här duktiga. Lottas liv är lättare än mitt var som fotbollsspelare, säger Sundhage.

Lotta Schelin:

– Jag behövde aldrig fajtas för att få spela fotboll. Den fajten får man inte ta i Sverige för stunden, men man får man ta den hela tiden när vi sätter damfotbollen på kartan. Som kvinna överlag i dag i idrottsvärldens fajtas man för att göra det man gör. Samtidigt så får man någonstans stanna upp och tänka att ”jag ska göra det så normalt som möjligt”. Men självklart är man medveten om det, säger hon.