”Har varit lite cirkus”

Kaoset kring Öqvists avstängning – klar för startelvan: ”Besked i dag”

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL
UTVISAD I BRONSMATCHEN 2011 Josefine Öqvist fick rött kort efter att ha sparkat Frankrikes Sonia Bompastor i VM 2001. Efter det har ”Jossan” inte spelat någon tävlingsmatch.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Josefine Öqvist spelar i dag mot Danmark, men beslutet kom efter en dramatisk vändning.

Bara timmar innan Pia Sundhage presenterade startelvan var det osäkert om mittfältaren var avstängd.

– Det har varit lite cirkus, säger presschefen Thomas Björn.

Thomas Björn.

I går verkade Pia Sundhage förbereda en skräll till kvällens EM-premiär mot Danmark. Sportbladet publicerade uppgifter om att Josefine Öqvist på den sista träningen före laguttagningen spelade med reserverna medan Olivia Schough mönstrades i den tänkta start­elvan.

Sundhage har nu presenterat sin elva för landslagsspelarna. Enligt Sportbladets uppgifter är inte den 22-åriga mästerskapsdebutanten med, i stället spelar Öqvist till höger på mittfältet, precis som i genrepet mot England förra veckan.

Gravid under OS 2012

Men beslutet kommer efter en hel del osäkerhet.

– Det har varit lite cirkus bakåt, men det kan jag inte prata om. Jag säger bara att alla är spelbara, säger presschefen Thomas Björn.

I bronsmatchen mot Frankrike i VM 2011 spelade Josefine Öqvist från start. I andra halvlek visades hon ut för en eftersläng mot Sonia Bompastor och fick därefter två matchers avstängning. 

Två år har gått sedan dess, men Öqvist har inte varit aktuell för någon tävlingsmatch. Hon var gravid och missade OS 2012 och sedan behövde Sverige i egenskap av arrangörsland inte kvala till EM.

Så gällde fortfarande avstängningen?

När Pia Sundhage matchade Schough som ytter på träningen i måndags visste varken hon eller någon av de andra i landslaget. På kvällen var det lika ovisst.

”Det har rett upp sig”

I går morse, någon timme innan Sundhage drog elvan för sina spelare, meddelades landslaget att avstängningen var hävd. Sedan ska alltså Öqvist ha tagits ut till dagens match.

– Det enda jag kan säga är att vi fick beskedet i dag. Det går vi på, hon är spelbar att bli uttagen, säger Björn.

Var det en reservplan att träna med Olivia Schough om Öqvist inte skulle vara spelklar?

– Det får du spekulera i, det kan jag inte säga bu eller bä om. Det enda jag säger är att hon är spelbar och att vi fick veta det i morse. 

Presschefen Thomas Björn säger att landslaget är lättat efter beskedet.

– Vi är alla väldigt glada att hon är spelbar. Någonstans har det skett något missförstånd förmodligen, men det har rett upp sig. Tur är det.

Sverige-Danmark spelas klockan 20.30 i kväll och visas på TV4.

FAKTA

Startelvan:

Kristin Hammarström - Jessica Samuelsson, Nilla Fischer, Charlotte Rohlin, Sara Thunebro - Josefine Öqvist, Caroline Seger, Marie Hammarström, Antonia Göransson - Lotta Schelin, Kosovare Asllani

FAKTA

DETTA HAR HÄNT

16 juli 2011: Öqvist sparkar Bompastor i magen och får rött kort i bronsmatchen mot Frankrike i VM. Utvisningen ska följas av avstängning i två tävlingsmatcher.

2012: Sverige spelar OS. Öqvist är gravid och deltar inte.

4 juli, förra torsdagen: Öqvist har fortfarande inte varit aktuell för en tävlingsmatch. I genrepet mot England spelar hon från start men byts ut i halvtid. Efteråt är hon nöjd med sitt defensiva arbete men besviken över anfallsspelet.

8 juli, i måndags: Sverige har stängd träning. Enligt Sportbladets uppgifter får inte Öqvist spela med den tänkta startelvan. Där är i stället Olivia Schough, som hittills aldrig har startat en landskamp. 

9 juli, i går: På morgonen meddelar Uefa att Öqvist avstängning är hävd. Därmed får hon delta i premiären mot Danmark. Runt lunch drar Pia Sundhage sin startelva. I den är enligt Sportbladets uppgifter Josefine Öqvist uttagen.

ARTIKELN HANDLAR OM