Hyllas av folket

Här är hälsningarna som ska få EM-laget att lyfta

1 av 7
”helt fantastiskt”När Sportbladet visar tavlan med lyckönskningar för landslagets spelare och ledare blir de rörda. I kväll ska de tacka genom att dra igång en stor fotbollsfest på Gamla Ullevi.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Alla vill lyckönska Sverige inför dagens fullsatta EM-premiär mot Danmark.

Pia Sundhage läser hälsningarna från pensionärer och småbarn, violinister och vägarbetare, insatta fans och nyintresserade. Hon fastnar vid kommentaren ”Pia och Lotta, ni får Göteborg att hoppa” och ger ett löfte:

– Jadå. Vi ska dansa också!

Kent Mbabazi Tell gillar inte stora ord. Han är i 50-årsåldern, bor i Göteborg och vill ändå lyckönska Sverige inför EM. Han tar spritpennan, funderar ett varv och riktar en hälsning till sin favorit i laget.

Kent skriver ”du är helt okej, Pia”.

– Hon är helt mänsklig, naturlig och spontan. Hon börjar sjunga när hon känner för det, säger han.

Så hon är helt okej?

– Ja. Sådana människor gillar jag.

100 000 sålda biljetter

Kent är en av personerna vi stöter på under en promenad i trakten av Gamla Ullevi, där Sverige i dag möter Danmark. Vi går där med anledning av att fotbolls-EM för damer är en bred angelägenhet. Drygt 100 000 biljetter är sålda, Sveriges matcher blir fullsatta och förbundet märker intresse från folk som vanligen inte följer fotboll. För första gången ordnar supportergruppen Camp Sweden marscher och tifon. 

Med oss på gångturen har vi ett plakat där den som önskar får skriva en hälsning som vidareförs till stjärnorna. 

Det vill åttaåriga Viktor som spegelvänder någon bokstav i sitt glada tillrop. Det vill Bravano och Hadib. Sam tycker att ”damfotboll är det nya”, Maria upp- manar Olivia Schough att ”dansa fotboll” och Malin peppar Lotta Schelin med sitt kortfattade ”L8 go!”.

Pia är poppis

Pappskylten fylls på några minuter. Ett par timmar senare visar vi upp den för dem som fått flest tillrop, som Pia Sundhage:

– Folk skriver lite konstigt. Vilken stil! Men det är helt okej för det som skrivs är gott. Jag är helt okej, tycker Kent. Det känns bra.

Känner du av stödet från folk?

– Det känns att det är ett go kring laget. Vi blir bättre när vi känner stödet. Det vill varje fotbollstränare och -spelare känna.

Lotta Schelin skrattar till när hon ser skylten.

– Det är helt fantastiskt att så många kan våra namn, de känner igen oss. Kul att många vet vad som är på gång säger hon.

Känner du av att folk stöttar er?

– Vi känner verkligen det. Det finns inte en sittplats över under de här tre matcherna och det är fantastiskt.