Sundhages kris-samtal med Seger efter matchen

”Ville reflektera när det var färskt”

1 av 2
söktes upp av pia Direlt efter slutsignalen sökte Pia Sundhage och assisterade tränaren Lilie Persson upp Caroline Seger för att få mittfältarens analys av vad som gick fel i anfallsspelet. ”Vi ville reflektera”, säger Seger.
FOTBOLL

Danmark hade gjort läxan.

De stängde Sveriges uppspelsvägar – och de svenska spelarna hade svårt att hantera situationen.

– De hade läst oss fantastiskt bra, Danmark spelade lite smartare än oss i dag, säger Caroline Seger.

Sverige har under Pia Sundhage satt en väldigt tydlig uppspelsplan.

Den hade Danmark stenkoll på.

Mittbacken Nilla Fischer fick inte chans att slå passningarna hon ska göra till yttermittfältarna.

”Stänger oss”

– Man stänger Fischer i alla hennes uppspelslägen. Vi hittade inte ut ur deras press och fick jobba, jobba, jobba, säger Caroline Seger.

Danmark tvingade svenskorna att jobba hårt, de var bra i sitt presspel och i sitt passningsspel och Caroline Seger tycker inte att hon och kollegorna klarade av att ändra sitt spel tillräckligt snabbt.

– Det har vi lite svårt med i dag. Man försöker skrika och göra sig hörd, men det var svårt. Det är klart, man måste kunna förändra och då måste man prata om det på planen, säger Caroline Seger som säger att det är en tendens de måste analysera.

– Det måste vi kolla på för det är ju inte bara Danmark som kommer att göra så här, säger hon.

Gestikulerade

Pia Sundhage och assisterande Lilie Persson sökte upp Seger direkt efter slutsignal för att få hennes analys av vad som gick fel.

De stod på planen längre och diskuterade och gestikulerade.

– Både de och jag ville reflektera när det är färsky. Det var en snabbanalys. Jag tyckte vi kom fel i försvarsspelet, det blev stora avstånd, säger ­Seger.

Så hade Danmark kartlagt Sverige

Uppspelen

De visste att uppspelen ofta går via Nilla Fischers fötter. Nu stängde de den möjligheten och Sverige hade svårt att hitta andra alternativa vägar.

Ytorna

Sverige vill söka ytan bakom ytterbackarna där Lotta Schelin eller Kosovare Asllani ska löpa in. Nu var danskorna skickliga på att stänga passningsvägen upp på den ytan.

Mittbackarna

Hård markering på Nilla Fischer och Charlotte Rohlin vid hörnorna vilket innebar minskade möjlighet för mittbackarna att komma till. Nillas mål kom efter en frispark, där hon felvänd nickade in målet.

Omställningarna

Danmark var rädda för Sveriges omställningar och visste att de inte fick tappa boll på mittfältet. De löste danskorna genom vårdat, skickligt passningspel och få misstag.

Pressen

De sa att all press var på Sverige och att de gillade läget. Och som de gjorde det, medan Sveriges spelare var påverkade av situationen.