Planen: Ska kopiera superduon

Asllani vill hjälpa Schelin – som Vickan hjälpte Ljungberg: ’Ska ligga där’

Foto: SCANPIX, AP
De ska göra ny succé 2013 Kombinationen Victoria Svensson och Hanna Ljungberg var lyckosam och ledde hela vägen till ett VM-silver. Den lite kvickare Hanna framför Victoria i den släpande rollen.
FOTBOLL

GÖTEBORG. En svensk anfallssuccé bygger på ett vasst samarbete mellan Kosovare Asllani och Lotta Schelin.

”Kosse” har hämtat ­inspiration till sin släpande roll från en som kunde den alldeles utmärkt, ­silverkreaktören 2003.

– Det är lite som Victoria Svensson var i lands­laget, den rollen, säger PSG-spelaren.

Kombinationen Victoria Svensson och Hanna Ljungberg var lyckosam och ledde hela vägen till ett VM-silver. Den lite kvickare Hanna framför Victoria i den släpande rollen.

Tidigare i veckan besökte Victoria Sandell Svensson det svenska spelar­hotellet. ”Vickan” är ansvarig för EM-lagens service och ­hade möte med den svenska landslagsledningen.

På väg in i en hiss stötte hon på Kosovare Asllani som hann säga ”hej och vet du Vickan, jag har kollat på dig”.

Fick förtroendet

Den förra landslagspelaren gjorde succé i VM 2003 när hon spelade som släpande anfallare, som target, bakom snabbare Hanna Ljungberg.

När Kosovare Asllani fick förtroendet att spela med djupledslöpande Lotta Schelin blev Victoria ­Sandell Svensson en inspirationskälla.

Ditt jobb har varit att fylla hålet mellan Lotta och resten av laget, så att hon inte är lika isolerad som tidigare?

– Jag har tänkt jättemycket på det. Det är lite som Victoria Svensson var i landslaget, den rollen. Jag ska ligga där. Min spelstil skiljer sig mycket både från våra yttrars och från Lottas, jag har helst mycket boll och serverar våra snabba spelare. För vi har sjukt mycket snabba spelare, fler än något annat landslag har, och vi måste utnyttja det ­ännu mer.

”Vickan” känner sig smickrad över parallellen. Hon har lätt att själv se den.

– Ja, man ser att ”Kosse” är den som hämtar lite mer boll. De besitter olika egenskaper, Lotta är snabbare. Det är klart att man kan se tendenser, säger hon.

”Nötte avslut”

Grunden till sin succé i den rollen 2003, när Sverige vann VM-silver, gjordes 2002. 

– Under våra två morgonträningar varje vecka stod jag och nötte vändningar och avslut. Det blev 300 avslut per vecka. Jag älskade att få bollen halvt rättvänd och attackera mot back­linjen, med ”Ljungan” (Hanna Ljungberg) på topp, ­Moström (Malin) som kom rättvänd, säger Victoria Sandell Svensson.

Hon tycker att Kosovare Asllani utvecklats i sin roll.

Men den 23-åriga anfallaren vill mer.

Victoria Svensson mötte ofta, men var också med och avslutade inne i straffområdet. Är det något ni pratat om att du ska göra också?

– Vi har inte pratat så mycket om det, men jag själv tänker på det. Jag hamnar djupt i tio-rollen, och vi har snabba anfall, men jag vill vara inne i boxen. I PSG är jag den djupledslöpande, då är jag inne i boxen hela ­tiden. Här är jag den droppande som söker passen. Men jag är ju anfallare, ­säger Kosovare Asllani.

Victoria Sandell Svensson om...

... rollen som släpande anfallare:

– Det jag tycker är viktigt i den rollen är att hamna rättvänd, att hitta hålet mellan backlinje och mittfält.

– Det gäller att vara väldigt rörlig i den positionen. Får man bollen där har man ofta spelat förbi hela mittfältet och då gäller det att våga attackera backlinjen. Du är en av dem som ska in i straffområdet.

... Kosovare Asllani:

–  Hon har utvecklas sen hon drog till PSG. Hon har biffat till sig lite och blivit starkare i närkamps­spelet. Jag tycker inte att hon gjort en dålig landskamp under våren.

... vilka råd hon har att ge till ”Kosse”:

– Det gäller att eftersträva att bli rättvänd. Ibland är det klokt att ­lugna ner spelet, så att man inte blir för lättläst.

– Något hon redan gjort bra är att avancera och ta skott.

– Hon är viktig i defensiva spelet. Vi jobbade mycket med att ligga rätt i den defensiva positionen så att man kommer rätt när man vinner boll.