”Kosses” val: trotsa smärtan

Anfallaren vill spela gruppfinalen – men kaptenerna tvekar: Italien kan köra hårdare

Osäkert kort. Kosovare Asllani drog på sig en ledbandsskada i succématchen mot Finland. Nu finns det risk att hon tvingas står över tisdagens gruppfinal. ”Förhoppningsvis kan vi behandla det”, säger hon.
FOTBOLL

Falkenberg. Kosovare Asllani, 23, har tänjt ut ett ledband i foten och riskerar att missa gruppfinalen mot Italien.

Förbundskaptenerna tvekar, men får anfallaren välja trotsar hon smärtan och kör.

– Man får tejpa sönder skiten, säger hon.

Kosovare Asllani nickade in ett mål och låg bakom ytterligare två mot Finland i lördags. Men i minut 72 linkade anfallaren av planen med smärta i foten.

Gårdagens undersökning med magnetkamera visade att ett ledband på insidan av vänster fot är uttänjt.

– Hon har ont, men ingen instabilitet eller glapp i fotleden, säger läkaren Yelverton Tegner.

Balansen inte hämmad

Asllani har behandlat med kyla och tryck. Hennes skada riskerar inte att förvärras och balansen är inte hämmad, så hennes medverkan i morgondagens möte med Italien hänger bara på hur mycket det smärtar. Yelverton Tegner bedömer risken att hon missar gruppfinalen till 50 procent.

– Det är day by day, men jag skulle inte alls vara förvånad om hon är tillgänglig för spel, säger han.

I går tränade inte Kosovare Asllani fotboll. Efter undersökningen åkte hon med laget från Göteborg till Falkenberg, där de bor de kommande dagarna. I dag ska hon träna lätt och se hur foten reagerar.

Stukat ledband

I en intervju på svenskfotboll.se berättar Asllani om ivern att få komma tillbaka i spel.

– Det inre ledbandet blev lite stukat, det är klart att det har känts, men förhoppningsvis kan vi behandla det, för jag vill spela, säger hon och tillägger:

– Något måste man kunna göra. Man får tejpa sönder skiten, höll jag på att säga. Förhoppningsvis kan jag vara spelklar, men man får ändå ta en dag i taget.

Värderar noggrant

De svenska förbundskaptenerna tvekar. Hade det rört sig om EM-final hade Asllani garanterat startat, säger Lilie Persson, men nu ska hon och Pia Sundhage värdera noggrant.

– ”Kosse” borde ha ett gott självförtroende och att få fortsätta i det självförtroendet borde vara viktigt, i stället för att få ett avbrott, säger Persson och lägger till:

”Luriga spelare”

– Sedan är det Italien vi möter. De har luriga spelare, de tvekar inte att gå in i en duell.

Tror du att de kan köra lite hårdare om det finns en smärtande punkt?

– Så kan det vara, det är inte omöjligt.

Skadan – och så ska Asllani bli fri från den

Lördag 13 JULI Asllani landar fel i en duell. Vänster fot viker sig och hon tvingas bryta med 20 minuter kvar. Lagläkaren kan inte avgöra var en eventuell blödning sitter eller hur ledbanden har klarat sig, men behandlar foten med kyla och tryck. ”Jag försöker att inte vara orolig” säger anfallaren.

Söndag 14 JULI På morgonen undersöks hon med magnetkamera. Det visar sig att det inre ledbandet är uttänjt. Precis som de andra i startelvan tränar hon inte på plan. Hon behandlas med kyla och tryck och gö r viss rörelseträning.

Måndag 15 JULI I dag sker första försöket att belasta foten på landslagets träning på eftermiddagen. Balansen ska inte vara hämmad, så medverkan ska bara vara en fråga om smärta. Foten kommer i vilket fall som helst att lindas och troligen behandlas med kyla efter det eventuella passet.

Tisdag 16 JULI Sverige spelar gruppfinal mot Italien. Asllani vill delta och ställer sig inte främmande till att trotsa smärtan för att det ska gå. ”Man får tejpa sönder skiten”, säger hon.