Hon kan vilas – av ’respekt för laget’

Asllani kan ställas över: Det här är ett lag

FOTBOLL

GÖTEBORG. Kosovare Asllani ska genomföra två test innan matchen mot Italien.

Om 23-åringen inte är helt frisk kommer hon att ställas över.

– Jag vill visa respekten till laget att spelare som spelar ska vara friska, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Foto: AFTONBLADET TV

Kosovare Asllani skadade ett ledband i foten i 5-0-segern mot Finland och är osäker inför Sveriges gruppfinal mot Italien. 23-åringen ska nu testas genom rehabträning på måndagen och sedan kastat in i full matchförberedande träning på matchdagen.

Men Pia Sundhage kommer inte att släppa in Asllani bara för att anfallaren själv vill. 23-åringen måste vara helt frisk för att få starta.

– Det är inte så att en 75-procentig ”Kosse” ska spela till vilket pris som helst. Jag vill visa respekten till laget att spelare som spelar ska vara friska. Om vi får ett positivt besked så spelar ”Kosse”, säger Sundhage.

Tonar ner betydelsen

På presskonferensen dagen innan matchen tonade anfallskollegan Lotta Schelin också ner Asllanis betydelse mot Italien, även om 23-åringen ersätts av en mer löpande anfallare precis som Schelin är.

– Det är klart att om jag spelar med någon med liknande spelstil som jag får jag komma och möta mer. Men det känns inte som något problem, det är något jag gjort mycket förut. Det gäller bara att fortsätta löpa som man gör så brukar det lösa sig. Men det är klart att det kanske blir en liten skiftning från att gå 70/30 i djupet till 50/50, säger Schelin.

”Tid ger ju resultat”

Vad skulle det betyda att få en match till tillsammans?

– Det är alltid skönt att få speltid ihop. Tid ger resultat. Tid ger en koppling. Det är alltid positivt men det är inte så att jag känt att det inte funkar eller att det skulle vara någon katastrof. Någonstans har det satt sig. Just nu känns det mer som det är dagsform som spelar in än att vi är i ett stadie där vi måste hitta varandra.

Sundhage har inför matchen meddelat truppen två startelvor: En med Asllani och en utan.

– Jag sade till henne som eventuellt spelare istället för Asllani att ”du är så här nära startelvan, hur känns det?”. Bara det att sitta på bänken och inte starta men med den vetskapen ger vissa goda vibrationer tror jag, säger Sundhage. 

ARTIKELN HANDLAR OM