”Tyvärr är vi i de latinska länderna mansgrisar på många sätt”

Italiens förbundskapten Antonio Cabrini om kampen för damfotbollen: ”Det irriterar mig”

1 av 5
FOTBOLL

Han var stjärnspelare i Juventus och det italienska herrlandslaget.

Nu leder Antonio Cabrini det Italien som i kväll spelar mot Sverige om gruppsegern.

För Sportbladet berättar han om kampen för damfotbollen.

– Tyvärr är vi i de latinska länderna mansgrisar på många sätt, säger Cabrini.

Italien har inlett EM starkare än många väntat sig.

En viktig anledning till det är förbundskapten Antonio Cabrini. Stjärnspelare i Juventus och italienska landslaget på 1970- och 80-talet och i dag förbundskapten för damernas landslag.

– Mitt mål när vi kom till EM var att vi skulle kunna skaka om alla lag. Vi åkte inte hit som turister, för att delta, säger Cabrini bestämt.

När Sportbladet träffar honom på det italienska spelarhotellet i Halmstad är han nöjd med Italiens mästerskap så långt, men vill se mer.

– Jag skulle säga att vi inlett EM bra. Också därför att vi haft tur med motståndarnas resultat. Men vi har även visat med vårt spel att vi är en bra grupp.

Den förre italienske storstjärnan hoppas även att ett fint EM ska få betydelse för den italienska damfotbollens framtid.

”Syonoym för manlighet”

– Att lyckas här skulle vara viktigt för att skapa mer intresse för vår damfotboll. Tyvärr är det så att Italien är ett land med så fin fotboll men vi i damfotbollen är sista vagnen i tåget. För att vi i de latinska länderna är mansgrisar, macho, på många sätt. Då är det svårt få in vissa sporter i den kvinnliga miljön, säger Cabrini och fortsätter:

– Medan vi däremot ser att i de nordiska länderna och Tyskland, England och Frankrike är ni redan mer utvecklade än vi. Så varje sak vi lyckas med är viktig för att visa italienarna: ”fotbollen finns också för kvinnorna, inte bara för männen”.

Vad känner du om någon säger till dig att kvinnor inte kan spela fotboll?

– Det irriterar mig väldigt mycket. Tyvärr händer det ofta i Italien för fotbollen hos oss är synonym med manlighet.

– Även om vi nu gör bra resultat som här i EM så pratar de italienska sporttidningarna och tv inte alls om det, som mest blir det några rader bara. Medan i andra länder finns det ett stort intresse. Så vi har inte bara kampen på planen utan också när vi möter den här svåra verkligheten.

Cabrini , som under hela sin karriär spelade för fulla läktare, hyllar EM i Sverige, både för organisationen och publiken.

Vill visa italienarna

– Vi visste att det skulle bli ett stort EM med mycket folk. Jag har sett att det varit utsålt när Sverige spelat och vi har också haft mycket publik. Bilder på det här skulle behöva nå det italienska folket! Det kunde varit viktigt att visa italienarna hur stor damfotbollen är i andra länder.

Vilken typ av match väntar du dig mot Sverige?

– Jag väntar mig en mycket taktisk match. Troligen kommer alla redan att ha kvartsfinalerna i huvudet. Jag tror också att det kan bli en rolig match.

Förutom ert snabba spel så är ni tuffa också, mot Danmark visade ni det?

– Fotboll är alltid en fysisk sport. Det behövs, det är en del av spelet.

Vad är den största skillnaden mellan att träna män och kvinnor?

– Förutom den stora fysiska skillnaden så är det i övrigt samma sorts träning. Men kvinnorna är mer vakna och uppmärksamma, de vill veta allt, lära sig mer. Männen är mer lata. I Italien är det också ­redan stora stjärnor och tjänar en massa pengar. Mina spelare däremot gör det här för passion, inte pengar, och det säger mycket om deras glöd.

”Kommer vara hjärtligt”

Du väntar dig en taktisk match i morgon med två lag som kan spela oavgjort och gå vidare. Blir det ett nytt 2–2-drama som i herr-EM 2004?

– Det var ni nordbor som gick ihop mot Italien där! (skratt). Men nej, det blir inga beräkningar, inget uppgjort. Det viktigaste blir att gå vidare. Vi och ni. Jag tror att det kommer att finnas ett hjärtligt, sympatiskt förhållande på planen mellan lagen.