Svensk ilska över eventuell lottning

’Det ska vara målskillnad eller inbördes möten’

Foto: BILDBYRÅN
Öqvist kritisk till Uefas lottningsbestämmelser: ”Ska vara målskillnad eller inbördes möten”.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Sverige kan få sin kvartsfinalmotståndare genom att Uefa drar lott.

Spelarna tycker att metoden är för dålig.

– Man ska inte ha lottning, det ska vara målskillnad eller inbördes möten, säger Josefine Öqvist.

Sveriges seger innebär att man i kvartsfinalen möter en trea från någon av de andra grupperna. Vilken av dem kan mycket väl avgöras av slumpen. Danmark kom trea i Sveriges grupp med två inspelade poäng. I morgon, när övriga grupper är färdigspelade, kommer de två treor som har lyckats bäst att gå vidare. Finns ett lag till, förutom Danmark, på två poäng särskiljs de inte genom målskillnad utan lottning. 

Regeln fick i går norska spelare, som ligger i farozonen för att behöva lita till lotten, att reagera starkt. Svenskorna sympatiserar med dem, de vill inte få sin motståndare vald genom lappdragning.

– Det är väldigt speciellt att man lottar. Det hade jag ingen aning om, säger Charlotte Rohlin.

Förstår du norsk­ornas irritation?

– Ja, det förstår man.

”Bara gilla läget”

Marie Hammarström tycker något liknande.

– Klart att man önskar att det är prestationer på plan och inte lottning. Sedan om reglerna är så är det bara att gilla läget, säger hon. 

Caroline Seger säger att Sverige inte bryr sig om lottregeln, eftersom den inte berör dem direkt. Om hon däremot placerar sig i någon av de andra lagens situation blir hon mer ifrågasättande.

– Det är klart irriterande för de lag som ligger på de positionerna. Det hade vi också varit irriterade över. Det är inte kul, men det är inget som vi behöver oroa oss för, säger hon.

FOTNOT: Sveriges kvartsfinal spelas söndag 15.00. Motstånd är ej klart.

TRE LAG TROLIGA MOTSTÅNDARE I KVARTEN

GRUPP A

1. Sverige 3 2 1 0 9– 2 7

2. Italien 3 1 1 1 3– 4 4

3. Danmark 3 0 2 1 3– 4 2

4. Finland 3 0 2 1 1– 6 2

Gruppen färdigspelad. Sverige och Italien klart för kvartsfinal. Danmark kan nå dit som en av två grupptreor. Finland utslaget.

GRUPP B

1. Tyskland 2 1 1 0 3– 0 4

2. Norge 2 1 1 0 2– 1 4

3. Holland 2 0 1 1 0– 1 1

4. Island 2 0 1 1 1– 4 1

Återstående matcher, i dag: Holland–Island, Tyskland–Norge.

GRUPP C

1. Frankrike 2 2 0 0 4– 1 6

2. Spanien 2 1 0 1 3– 3 3

3. England 2 0 1 1 3– 4 1

4. Ryssland 2 0 1 1 2– 4 1

Återstående matcher, i morgon: Ryssland–Spanien, Frankrike–England.

KVARTSFINALERNA:21 juli: Sverige–Trean B/C, Italien–tvåan B. 22 juli: Ettan B–Tvåan C, Frankrike–Trean A/C.

HOLLAND

Resultat i EM: Tyskland–Holland 0–0, Norge–Holland 1–0.

Startelvan: Geurts – Bito, Koster, Hoogendijk, Van den Heiligenberg – Slegers, Spitse – Van de Ven, Van de Donk, Martens – Melis.

Styrkor: Passningsspelet, omställningarna och den offensiva spetsen.

Svagheter: Målvakts- och försvarsspelet.

Kommentar: Holland visade prov på hög kapacitet i premiären mot Tyskland och är ett starkt lag. Offensivt håller laget riktigt hög kvalitet och spelare som Manon Melis, Lieke Martens och Kirsten van de Ven kan avgöra matcher helt på egen hand.

Citatet: – Om vi lyckas gå vidare blir det jätteroligt att möta Sverige. De har ett bra lag med många olika kvaliteter och är jättefarliga i omställningar, säger Manon Melis.

CHARLOTTE ROHLIN OM HOLLAND:

De är bättre än när Sverige mötte dem senast. Det går fortare och mycket säkrare i passningsspelet. Man slår dem på sättet vi har spelat hittills: med tajt försvarsspel, genom att vara aggressiva och sätta våra målchanser.

ENGLAND

Resultat i EM: England–Spanien 2–3, England–Ryssland 1–1.

Startelvan: Bardsley – Scott, Bassett, Stoney, Houghton – Asante, Scott – Aluko, Williams, Yankey – White.

Styrkor: Passnings- och huvudspelet.

Svagheter: Målvaktsspelet, mittförsvaret och tempot.

Kommentar: Karen Bardsley har darrat betänkligt i målet, mitt­försvaret har varit direkt dåligt och laget har inte alls fått sitt anfallsspel att klicka. England har inte alls imponerat och är kanske EM:s största besvikelse så här lång.

Citatet: – Vi blev utmanövrerade och de vann rättvist. Sverige spelar snabbt och satte vår backlinje under hårt tryck, sa Englands förbundskapten Hope Powell efter 1–4-förlusten i EM-genrepet på Skarsjövallen.

CHARLOTTE ROHLIN OM ENGLAND:

Vi kommer med bra självförtroende eftersom vi slog dem med 4-1 precis före EM. De kommer vilja ha revansch för det, så vi måste vara förberedda i början, både i huvud och fötter.

ISLAND

Resultat i EM: Norge–Island 1–1, Island–Tyskland 0–3.

Startelvan: Gunnarsdottir – Larusdottir, Atladottir, Jonsdottir, Gisladottir – Hönnudottir, Brynjarsdottir, Gunnarsdottir, Magnusdottir – Thorsteinsdottir, Vidarsdottir.

Styrkor: Mentaliteten, arbetsmoralen och lagmaskineriet.

Svagheter: Tempot, försvarsspelet och den individuella skicklig­heten.

Kommentar: Island är en tung lagmaskin där alla jobbar extremt hårt för varandra. Kvaliteten är begränsad, men det finns spets hos Sara Björk Gunnarsdottir och Margret Lara Vidarsdottir. Målvakten Gudbjörg Gunnardottir är en riktig nyckelfigur.

Citatet: – Sverige är ett bra lag och har många bra spelare. Vi får slå ur underläge, säger Margret Lara Vidarsdottir.

CHARLOTTE ROHLIN OM ISLAND:

Island är det mest markant fysiska laget. De går verkligen på kraft. De kämpar och springer och är tuffa. Island skiljer sig lite från England och Holland som är mer spelande lag.

...MEN DESSA TRE ÄR OCKSÅ TEORETISKT MÖJLIGA

NORGE

Resultat i EM: Norge–Island 1–1, Norge–Holland 1–0.

KOMMENTAR: Norge är lite av fågel eller fisk så här långt. Man har grym rutin och stort kunnande i centrala triangeln med Trine Rönning, Solveig Gulbrandsen och Ingvild Stensland. Offensivt är jättelöftena Caroline Graham Hansen och Ada Hegeberg både farliga och skickliga.

SPANIEN

Resultat i EM: England–Spanien 2–3, Spanien–Frankrike 0–1.

KOMMENTAR: Spanien är en riktigt positiv överraskning som har övertygat i sina två inledande matcher. Segern mot England gav självförtroende och mot Frankrike visade Veronica Boquete & Co att man håller riktigt hög klass.

RYSSLAND

Resultat i EM: Frankrike–Ryssland 3–1, England–Ryssland 1–1.

KOMMENTAR: Ryssland är ett av turneringens sämsta lag och har inte alls imponerat i sina två matcher. Målvaktsspelet är ojämnt, försvaret svajigt och laget totalt sett blekt.

Sammanställning: Anders Nilsson