”Många är nog rädda för oss”

Blågult hyllar förbundskaptenen – och hyllas av läsarna: ”Nu tar ni guld”

1 av 8 | Foto: Pontus Orre
FOTBOLL

Det är 29 år sedan sist. Men nu när svenskorna drar mest publik, skjuter oftast, gör flest mål, har båda skytteliga- ledarna och har tagit mest poäng är Sportbladets läsare tydliga i sin dom:

Ni vinner EM-guld, Sverige.

Blågula hjältar Therese Sjögran låg bakom Sveriges 1–0-mål. Lotta Schelin rundade snyggt Italiens målvakt och kunde enkelt lägga in 2–0. Josefine Öqvist avslutade det svenska målskyttet med att pricka in 3–0, via en italiensk fot.

I dag håller EM-arran-görerna ett möte för att reda ut en brännande fråga: 25 000 personer har köpt biljett till EM-finalen på Friends arena i Solna nästa söndag, men betydligt fler vill in. Därför undersöker man om det går att öka kapaciteten med 20 000 platser.

Det stigande intresset beror sannolikt på Sveriges framgångar. I går slog Pia Sundhages landslag Italien med 3–1 och vann grupp A. 

”Lottas speed”

Efteråt förklarar Caroline Seger var ribban ligger.

– Vi siktar på att gå hela vägen, det är vårt mål, ­säger hon.

Vilka signaler sänder ni ut till andra lag som ser er spela?

– Jag tänker att många lag är rädda för våra fasta. Och för Lottas speed. Och att vi spelar bra försvarsspel.

Optimismen har smittat av sig på Sportbladets läsare. Efter matchen frågade vi hur långt de tror att det svenska landslaget kommer att gå i mästerskapet. En bråkdel trodde på förlust i kvarten, några fler på semin och ytterligare en andel på finalförlust.

Förkrossande siffror

Men slå ihop alla de posterna och du får hur många som tror på svenskt EM-guld. Nästan hälften av alla svarande tror att svenskorna upprepar bedriften från det första Europamästerskapet som spelades, 1984, då Pia Sundhage var en av spelarna på planen i det svenska mästarlaget.

Toppar skytteligan

Spådomen har stöd i statistiken. Det är bara i Sveriges grupp som lagen har spelat tre matcher, i övriga har lagen spelat två, men siffrorna är ändå förkrossande:

Sverige har gjort nio mål, tre i snitt per match, vilket är mer än dubbelt så mycket som det näst målfarligaste laget. Man är vida överlägsen motståndarna i skott på mål (25) och hörnor (36).

Dessutom är de två ledarna av skytteligan svenskar. Nilla Fischer och Lotta Schelin har gjort tre mål vardera. Schelin har en tanke om varför offensiven fungerar så väl.

”Ansvar och vilja”

– Det handlar mer om självförtroendet, som Pia har fått oss att få. Alla känner att man har spetskvaliteter, alla känner att de bidrar och vi har blivit uppmanade till att ta skott, blivit uppmanade att ta ansvar och vilja mycket framför mål. Det handlar mer om det än att vi nött på träning.

SÅ GÅR LAGEN TILL KVARTSFINAL

Flera lag kan hamna på samma poäng efter EM-slutspelets sista gruppomgång. Så här skiljer Uefa på lagen för att få fram en etta och tvåa.

1) Inbördes möten mellan lagen som slutar på samma poäng.

2) Målskillnad mellan lagen som hamnar på samma poäng.

3) Flest mål i inbördes möten, om fler än två lag är inblandade.

4.1) Målskillnad i samtliga gruppspelsmatcher. 4.2) Fler gjorda mål.

5) Rankning som gällde vid lottningen till EM-slutspelet. Så här rankades lagen inför EM: Tyskland, Sverige, Frankrike, England, Norge, Italien, Danmark, Island, Finland, Ryssland, Nederländerna och Spanien. De två bästa grupptreorna går vidare till kvartsfinal. Om tre eller två lag hamnar på samma poäng lottas vilket lag som får spela vidare i turneringen enligt Uefas regel 8.06bis.

Källa: Uefa. (TT)