Nära att knäckas

Här är bilderna av en sliten förbundskapten: ”Så höga krav på oss”

1 av 4 | Foto: Pontus Orre
Pia Sundhage sitter på flera stolar som förbundskapten. Inte bara ska hon coacha landslaget i ett tufft EM på hemmaplan – hon förväntas också marknadsföra damfotbollen. Och nu börjar energin att tryta.
FOTBOLL

Halmstad. Att leda landslaget är tydligen inte nog.

Nu berättar Pia Sundhage om hur uppståndelsen, kraven, intervjuerna och ifrågasättandet till sist har blivit för mycket.

– Jag känner på mig själv att det sliter. Jag kommer vara helt död i augusti, säger hon.

Presskonferensen i tisdags slutade inte som andra.

När Pia Sundhage, 53, hade pratat klart om segern mot Italien vädrade hon tankar som hon burit på under EM.

– Jag vill passa på att säga det: jag gör så gott jag kan när det gäller media. Jag försöker ställa upp så bra det går, men ibland är det en utmaning.

Tonen var ursäktande. 

Jo, hon gläds åt damfotbollens utveckling och älskar hur professionellt den numer behandlas. Jo, uppståndelsen runt hemma-EM är en seger för de inblandade.

Större än i USA

Men i jämförelse med åren i USA rapporterar svensk media mycket mer om henne. Hundratals gånger har hon gett intervjuer för sin och sportens sak, men någonstans hägrade en gräns.

Pia vet, för hon har klivit över den.

– Jag har inte lyckats varje gång, efter varje match, att prata så gott jag bara kan om damfotbollen. Det är jobbigt mellan matcherna, sa hon från podiet.

Sedan Pia Sundhage tog över som svensk förbundskapten i oktober 2012 konkurrerar hon sannolikt bara med Zlatan Ibrahimovic om att vara mest omskriven i svensk press. Förbundet lämnar inte ut siffror på hur många intervjuer Sundhage gjort, de vill inte ens uppskatta, men koordinatorn Linn Backe säger att de har enats om maximalt två föreläsningar hos föreningar och företag per vecka. 

Trots att det flödar in mellan fem och tio förfrågningar varje dag.

Tvingas sälja sporten

Morgonen efter presskonferensen möter Pia Sundhage reportrarna igen. Hon gnuggar sig i ansiktet, gäspar, svarar uttömmande. Kvartsfinalmotståndare har hon inte tänkt på, men hon tänker ordinera straffträning. I dag ska hon vila.

Till sist motiverar hon gårdagens ord om otillräcklighet.

– Det har skrivits om hur vi ska sälja damfotbollen. Våra egna säger ”nu måste ni ta chansen”, men egentligen är det inte vårt jobb att göra det. Den enskilda fotbollsspelaren ska spela fotboll.

Sundhage märker hur hennes spelare förväntas ansvara för hela sin sport. I det ligger att bemöta avskyn mot den.

– Till skillnad från herrfotbollen får vi hantera näthat. Vi får hantera ”är damfotbollen så bra?”, alltså ett ifrågasättande.

– Det ställs alltså högre krav på till exempel Lotta Schelin än på en manlig spelare, för hon representerar så väldigt mycket. 

I gruppspelet ströp landslaget medias befogenheter. Pia Sundhage avstod från att gå i mixade zonen och mellan matcherna skickades mest reserver fram för att ge intervjuer.

Pia hämtade andan genom att samtala med bästa vännen och assisterande förbundskaptenen Lilie Persson. Därtill motionerade hon på morgnarna och flydde in i musiken för att koppla bort fotbollen.

Vill lätta bördan

Med ett par dagar kvar till kvartsfinalen, medan biljettrekord ryker och journalister hugger efter nyheter, försöker Pia Sundhage lätta på sin och spelarnas börda.

Det andra är lättare än det första. 

Halvvägs in i EM är Pia Sundhage glad men tyngd.

– Jag känner på mig själv att det sliter. Jag kommer vara helt död i augusti, det kan jag säga. Det ställs så höga krav på oss. Vi ska inte bara spela bra fotboll, vi ska dessutom ta chansen att sätta damfotboll på kartan.

Så pressas Pia Sundhage

Träningar.

Landslaget tränar varje dag och har hittills under EM spelat match var tredje.

När assisterande förbundskapten Birger Jakobsson hoppade av ett par dagar före EM tog Pia inte in någon ny ledare. I stället tog hon över många av Birgers uppgifter kring försvarsarbetet. 

Media.

Sedan hon började som svensk förbundskapten i oktober har samtliga större svenska tidningar och tv-kanaler gjort flera långa intervjuer. Förbundet vill inte ge ut siffror på hur många, när Sportbladet frågar får vi inte ens en bedömning.

Under EM möter landslaget pressen varje dag. På införlägret var Pia hela tiden med, men under mästerskapet har hon vissa dagar glidit undan och låtit assisterande Lilie Persson prata.

Före och efter matcher hålls presskonferensen där det är obligatoriskt för förbundskaptenen att närvara.

Efter segern mot Italien i tisdags sa Pia i ursäktande ton att hon hade hoppats kunna ge fler intervjuer, men att ”det är jobbigt mellan matcherna”.

Föreläsningar.

Under våren har mellan fem och tio förfrågningar nått koordinatorn Linn Backe varje dag. Det är allt från storföretag till små idrottsföreningar som mejlar och ringer.

Sundhage och Backe har satt en gräns på två föreläsningar per vecka. Efter ett datum i våras enades de om att inte ge fler föreläsningar förrän efter EM. 

Företagen vet om det, säger Backe, men förfrågningarna fortsätter komma in. ”Vi har inte ens tid att besvara dem”, säger hon.