Sveriges jubel i natt

Fick sitt önskemotstånd i kvartsfinalen: ”Vi är förberedda”

Foto: PONTUS ORRE
redan i gång Här, på spelarhotellet i Falkenberg, började arbetet inför kvartsfinalen – redan i natt.
FOTBOLL

FALKENBERG. Här vakade Sverige sent i natt för att se lotten avgöra att de möter Island i kvartsfinal.

Direkt började arbetet med att få spelarna att förstå motståndarnas extrema satsning på frisparkar och inkast.

– De har ändrat hela sin formation, säger observatören Martin Sjögren.

njöt av lottnings- dramat”När man sitter där inne och tittar, tjoar och tjimmar med laget... då är det EM-känsla och spänning”, sa Pia Sundhage till TV4 i går kväll.

I tisdags vann Sverige grupp A, i går natt väntade de på en kvartsfinalsmotståndare. Men när grupperna var färdigspelade stod två treor på samma poäng och skulle skiljas åt genom lottdragning.

Svenskorna följde dramat inifrån hotellet i Falkenberg. Klockan närmade sig midnatt när de såg Danmark ha tur och Ryssland skickas hem. För Lotta Schelin, Caroline Seger och de andra betyder det att Island väntar i söndagens match. 

– Man kan konstatera att Island kämpar. De ger aldrig upp. Det är verkligen närkamper och de har kommit till en kvartsfinal med massa energi. Här gäller det att få fart på bollen, säger Pia Sundhage till TV4.

Bättre sedan utklassningen

Lagen har mötts två gånger i år, första vann Sverige med 6–1 och andra med 2–0. Men observatören Martin Sjögren, till vardags tränare för Linköping, varnar för att islänningarna har vässat sin spelmodell sedan dess.

– Då var det 4-2-3-1, nu 4-4-2. Man spelar med ett relativt lågt försvarsspel och är snabba på omställningar, säger han.

De senaste månaderna har den isländske förbundskaptenen Sigurdur Ragnar Eyjolfsson packat ihop sitt lag och satsat på kontringar. Det ger färre anfall, men en större hunger att utnyttja chanserna. 

Varje offensivt inkast behandlas som en hörna, med långkastaren Rakel Hönnudottir som löper mellan lång-linjerna för att skicka in bollen. 

Varning för höjdspel

Frisparkarna är ännu mer extrema. Alla på offensiv planhalva lyfts mot mål för att nickas. Är de ett par meter bakom backlinjen kan det ändå räcka för en långboll framåt. 

Martin Sjögren har kontinuerligt under EM informerat om Islands spel. Nu ansvarar videoanalytikern Christoffer Bernspång och målvaktstränaren ”Mille” Olsson för att föra vidare kunskap till spelare och förbundskaptener.

”Bra att det blev Island”

Tiden är knapp, men Bernspång och Olsson har tjuvat lite. I går morse chansade de på att Island skulle bli motståndare och påbörjade analysen redan då.

Därför var grunden lagd i natt när lotten föll.

– För oss var det bra att det blev Island. Vi har förberett oss, säger Martin Sjögren.

Redan i onsdagens Sportbladet berättade de svenska spelarna att Island var ett önskemotstånd i kvartsfinalen.

– Vi mötte dem i Algarve och har en bra match med oss därifrån. De är inte lika bra som Holland, sa Caroline Seger.

– Island har vi mött många gånger, så de har vi koll på, sa Josefine Öqvist.

FAKTA

Så spelas EM-kvartsfinalerna

Kvartsfinal 1, 21 juli kl 15.00, Halmstad: Sverige–Island.

Kvartsfinal 2, 21 juli kl 18.00, Växjö: Italien–Tyskland.

Kvartsfinal 3, 22 juli kl 18.00, Kalmar: Norge–Spanien.

Kvartsfinal 4, 22 juli kl 20.45, Linköping: Frankrike–Danmark. (TT)

FYRA FAROR MED ISLAND

Försvarsspel.

När laget tappar boll sjunker de ihop och tätar gliporna. Sverige kommer närapå få promenera upp till mittlinjen, men där börjar vad isländskorna hoppas blir en infernalisk press. 

Omställningar.

Målet är att vinna boll på mittplan och skyffla upp till navet Margret Lara Vidarsdottir. Hon fördelar ut på kanterna och vidare mot mål. Men den bästa yttern, Holmfridur Magnusdottir, är avstängd, vilket observatören Martin Sjögren bedömer som ett tungt avbräck.

Frisparkar.

Gisladottir med vänstern eller Vidarsdottir med högern. Båda servarna är bra, precis som mittbackarnas huvudspel. Men Island är framför allt farliga på fasta för att de satsar så hårt på situationerna. En frispark från 30 meter? Det är skottlägen. En från 50 meter? In mot straffpunkten på nick. 

Inkast.

Det lag i EM som tydligast satsar på inkastmål. Hönnudottir ansvarar från båda kanterna och slungar så långt hon orkar inåt mål. Därinne ruvar spelare på skarv och avslut.