’Ska vara väääldigt tråkiga...’

FOTBOLL

HALMSTAD. Island hämmas av skador, en dispyt och en avstängning.

För att rå på Sverige ­planerar Margret Lara V­idarsdottir att hiva i väg alla idéer om gladfotboll.

– Vi ska vara lite tråkiga. Nej, inte lite, vi ska vara väääldigt tråkiga, säger hon.

Sverige har slagit Island två gånger i vår – men Margret Lara Vidarsdottir säger att de är ett nytt lag nu.

Inför EM träningsspelade Island hemma mot Skottland. Nästan 7 000 åskådare såg matchen, vilket är drygt två procent av landets totala befolkning.

Att laget nu har nått EM-kvartsfinal är Islands största lagsportsbedrift sedan OS-silvret i handboll 2008.

”De ska bli irriterade”

Nu möter de ett Sverige som redan besegrat dem två gånger i vår. Men månaderna som har gått sedan dess har Island fått tillbaka flera skadade spelare och stramat upp defensiven. Margret Lara Vidarsdottir spår att Sverige kommer märka det.

– Vi ska låta dem bli lite irriterade. Det är inte roligt att möta Island för vi är fysiska, tuffa, och går in hundra procent in i varje tackling. Det kan vara väldigt, väldigt tråkigt att spela mot Island, säger hon.

Är ni tråkigast i hela EM?

– Nej, vi är snälla utanför plan.

Ja, men på?

– Ja, inne på plan är det krig. Vikingar kommer från Island, så vi ska säga att vi är vikingar. Men självklart måste vi spela bra fotboll också.

Har segertaktiken klar

Island var inför turneringen bottentippat och sedan dess har bekymren radat upp sig. Förbundskapten Sigurdur Ragnar Eyjolfsson har kritiserats hårt i hemlandet för att inte ha plockat med Edda Gardarsdottir till EM, vilket bara förstärks av att andra mittfältare sliter med skador och den fartfyllda yttern Holmfridur Magnusdottir är avstängd.

Eyjolfsson har ändå mött beröm efter segern mot Holland i onsdags. Han tror sig också ha funnit en metod att slå storfavoriterna från Sverige.

– Vi jobbar väldigt hårt och är starka i närkamper. Det är något som andra lag fruktar. Vi är kanske inte på samma nivå tekniskt som Sverige och vi passar inte lika bra, men vi har andra element i vårt lag, säger han.