Beviset: Guldläge

Jättestudie: Blågult gynnas av extra vilodag inför finalen

Landslagets fysiolog Helena Andersson.
FOTBOLL

HALMSTAD. Här är studien som bevisar Sveriges guldfördel.

Landslagets fysiolog Helena Andersson tror EM-upplägget kan gynna Sverige redan tidigare i slutspelet, som börjar i morgon.

– Jag skulle kunna tänka mig att det mest troligt finns en effekt redan till kvartsfinalen också, säger Helena Andersson.

LEKFULL TRÄNING Kosovare Asllani och Lotta Schelin hade roligt när Sverige tränade inför kvartsfinalen mot Island i morgon.

Efter ett hårt gruppspel har lagen olika lång väntan till utslagsrundan. Sverige spelar i morgon mot Island, efter fyra spellediga dagar.

Men hur mycket betyder vilan?

Nu finns det studier som ger exakta svar.

Till exempel har ett lag som vilat två dagar i stället för tre hela 39 procents mindre chans att vinna på hemmaplan. Ett lag som inte fått återhämta sig mer än två dygn gör dessutom färre mål och släpper in fler i matchens slutskede.

Semi 2 ett dygn senare

Detta slog en stor studie (Study on recovery days av holländaren Raymond Verheijen från World Football Academy) fast förra året. Studien är gjord på över 27 000 matcher i Europas stora herrligor.

Helena Andersson, landslagets fysiolog, var inte överraskad över siffrorna.

De bekräftade resultaten i hennes egen forskning (Neuromuscular Fatigue and Recovery in Elite Female Soccer: Effects of Active Recovery 2008).

Sett till EM är det precis detta gynnsamma fysiska läge som Sverige kan hamna i om laget tar sig till final.

Semifinalen på Sveriges sida av slutspelsträdet spelas nästa onsdag, den andra semifinalen ett dygn senare.

Sverige kommer då att ha tre dagars återhämtning, motståndarlaget två.

– Det finns flera fysiska parametrar som behöver minst 48-72 timmar för att återhämta sig, säger Helena Andersson.

Kan du ge ett exempel?

– Rörelser som kräver explosiva muskelaktioner, som spänst och inbromsande rörelser, som vid riktningsförändring till exempel. Muskelstyrka som kräver explosiva rörelser. Det är absolut viktiga egenskaper i en fotbollsmatch.

Om Sverige går till final kommer laget ha en fördel fysiologiskt?

– Det tror jag kan ha en betydelse. I VM 2011 hade alla lag tre dagar mellan matcherna. Man märkte att det var en stor fördel, den sista vilodagen hade betydelse.

”Det finns en effekt”

När kvartsfinalen mot Island spelas på söndag har Sverige haft fyra dagar utan match och Island tre.

Där finns inte den direkta effekten, men Helena Andersson hoppas att de fyra vilodagarna kommer att gynna Sverige på längre sikt – under hela nästa vecka då det kan bli totalt tre matcher. Att jämföra med Frankrike som spelade senast i torsdags.

– Det är ingen nackdel med fyra mot tre dagars vila mot Island, men heller ingen superfördel. Men senare skulle jag väl kunna tänka mig att det finns en effekt där det är kort mellan kvarten och semin och det kan man dra nytta av.

– Förutsatt att man sköter återhämtningen bra. Jag tror och hoppas att vi har valt rätt upplägg, säger Helena Andersson.