Nu fiskar de efter skräll

Islands hemliga vapen – guldfisken Sigurwin: ”Han ger laget lycka”

FOTBOLL

HALMSTAD. Sverige ställer upp med elva spelare.

Island ställer upp med elva spelare och en fisk.

– Vinner vi får den gå på spa, säger mittbacken K­atrin Jonsdottir.

Foto: PONTUS ORRE
”Sigur betyder seger” Island är nederlagstippat i morgondagens EM-kvartsfinal mot Sverige. ”Vi har en guldfisk i vårt lag. Vi tror att han ger oss lycka, men vi får se vad han ger oss på söndag”, säger Margret Lara V­idarsdottir.

I onsdags behövde Island ta sin första EM-seger någonsin för att säkra en plats i kvartsfinalerna. För att optimera förberedelserna lät man en ur staben granska gräsmattan ingående.

Sigurwin la sig på sidan, kände med stjärten, sprattlade till och var sedan färdig.

Två timmar senare hade Island slagit Holland med 1–0 och en tradition var född. Så räkna med att en glasburk kommer bäras ut till Örjans valls gräs före morgondagens kvartsfinal mot Sverige.

– Vi har en guldfisk i vårt lag. Vi tror att han ger oss lycka, men vi får se vad han ger oss på söndag, säger a­nfallaren Margret Lara V­idarsdottir.

Åker med i bussen

Fisken Sigurwin är från början en present. När sjukgymnasten Svala Helgadottir fyllde år tidigare under mästerskapet la laget ihop till att köpa honom. Han förvaras i en syltburk, åker med lagbussen, hänger i omklädningsrummen och har två uttalade ansvarsområden:

Gräset ska granskas och lyckosprattlas på. När den grunden är lagd mot Sverige ska elva lagkamrater ta vid och fokusera på spelet.

– Vi måste ut där och g­öra en toppmatch, men självklart är det bra att ha en ­liten maskot med, säger Katrin Jonsdottir.

”Kommer bli galna”

Segraren i kvartsfinalen är garanterad medalj eftersom ingen match om tredjepris spelas i EM. Skulle nederlagstippade Island nå dit tror spelarna att det väntar brakfest hemma i Reykjavik.

– Alla kommer bli galna. Vi är kända för att festa mycket i Reykjavik, så vi kommer göra något speciellt då, säger Vidarsdottir.

Anfallaren tror att guldfisken tar dem ett mikroskopiskt steg närmare medaljerna. Inte minst genom sitt optimistiska namn.

– Sigur betyder seger, win är självklart att vinna. Han har ett jättefint namn.

Jonsdottir fyller i:

– Vinner vi får fisken gå på spa. Simma och basta och sådant.

ARTIKELN HANDLAR OM