Sverige fick fördelar som arrangörsland

”Enklare och kommer att rättas till 2016”

FOTBOLL

HALMSTAD. Under EM har Sverige fått extra vila och slipper möta andra grupp­ettor.

Det är fördelar som Uefa slutligen delade ut på ett möte i vintras.

– Det kommer automatiskt att rättas till och bli enklare till nästa turnering, säger Uefas Karen Espelund.

Karen Espelund, Uefa.

Det är bättre att vila tre än två dagar mellan matcherna. Med kortare uppehåll tappar man explosivitet och gör 70 procent färre mål sista halvtimmen.

Siffran är hämtad ur en holländsk studie som innefattar mer än 27 000 matcher och får stöd av landslagets fysiolog Helena Andersson. 

Klart innan turneringen

Om tendensen stämmer på EM kan Sverige komma att gynnas. Laget har fyra dagars vila inför kvartsfinalerna, och inför en eventuell final tre dagars återhämtning mot motståndarens två.

Därtill kan Sverige tjäna på att ha spelat i grupp A och inte någon av de andra två. Spelschemat är lagt så att vinnaren i första gruppen inte kan möta någon annan segrare förrän en eventuell final.

Två gynnsamma detaljer var alltså spikade innan turneringen hade börjat. Men Sverige har inte fått de sportsliga fördelarna av en slump. 

Vila inför slutspelet

I november 2012 lottades EM-schemat. Som arrangörsland placerades Sverige som lag A1, alltså i första gruppen, och fick därmed sedvanligt gå in i mästerskapet första speldagen, vilket i förlängningen ger mer vila inför kvartsfinal och final.

Och det som i Sportbladet har kallats ”Sveriges guldväg”, alltså att laget vid gruppseger slipper andra ettor före finalen, var ett medvetet drag. Uefa behövde ge någon grupp fördelen och beslöt, precis som 2009, att arrangörslandet skulle gynnas.

16 lag till nästa EM

– Tolvlagsformatet gör något med spelschemat, det går inte att få allt exakt likadant för lagen. Då har vi som tradition att värdlandet får vara A1, säger Karen Espelund, ordförande i Uefas damkommitté.

Hon menar att absolut rättvisa inte kan råda, men att förutsättningarna automatiskt blir jämnare till EM om fyra år då ytterligare fyra lag deltar och slutspelsträdet blir jämnare.

– Damfotboll är i utveckling. Det primära är att ha 16 lag så att turneringsformatet blir jämnare. Allt blir mycket enklare då, säger Espelund.