Så ska Pia undvika en ny straffmiss

”Skulle ha gjort något annorlunda”

Foto: SCANPIX OCH AP
VAN VID STRAFFDRAMATIK Pia Sundhage förlorade VM-finalen mot Japan på straffar. Nu hoppas hon att hon lärt sig av sitt misstag från då.
FOTBOLL

HALMSTAD. Island hoppas på en mållös match som avgörs från straffpunkten.

Men där har Pia Sundhage ett trick hon lärt sig av sitt eget misstag när USA förlorade VM-finalen 2011.

– Jag skulle ha gjort tvärtom den gången, säger hon.

Gruppspelet är över, i dag kliver Sverige in i EM:s kvartsfinal. Man gör det mot ett Island som planerar att backa hem och försöka hålla nollan.

I går berättade anfallaren Margret Lara Vidarsdotter att Islands primära mål är att hålla nollan. De har tränat på straffar, sa hon, och ser därför gärna ett avgörande från elva meter.

Sverige har också nött straffar inför slutspelet. Pia Sundhage, som avgjorde EM-finalen 1984 på straff, har gett råd till spelarna.

– Hemligheten är at göra på sitt eget sätt. Man funderar över "hur vill jag lägga straffen?". Själv ville jag inte ändra mig, jag visste precis vad jag skulle göra. Så var mitt sätt att slå straffar, säger hon.

Nämner fem skyttar

Sundhage har valt ut fem potentiella skyttar till i dag eller senare i turneringen. Hon vill inte säga vilka, och spelarna är själva inte informerade, men när hon listar bra straffskyttar i laget dyker fem namn upp:

Lotta Schelin, Nilla Fischer, Caroline Seger, Lisa Dahlkvist och Marie Hammarström.

Oavsett uttagningen kommer Pia, om Sverige hamnar i straffavgörande, att påverkas av ett två år gammalt skavande minne:

Under VM 2011 vann hennes USA kvartsfinalen mot Brasilien på straffar efter att hon hade glidit undan i den avgörande stunden. När finalen mot Japan också gick till straffar upprepade hon proceduren och blev en ren betraktare.

Hon såg de tre första amerikanskorna missa. Guldet gick förlorat. I dag tycker Pia Sundhage att hon agerade fel den kvällen.

– Det är laget som gör sista målet som har energin – "vi fick en second chance". De har en tendens att vinna straffläggningen, säger Sundhage och lägger till:

”Jag skulle gjort tvärtom”

– Jag skulle ha gjort tvärtom, gjort något annorlunda. Det har jag tänkt på. Det har hänt senare att jag kliver in, så man bryter mönstret.

Sundhage har inte varit i något straffavgörande i en tävlingsmatch sedan förlusten mot Japan 2011, och i det enda träningstillfället förlorade Sverige mot Norge. Hopslaget med bommarna i EM-premiären har Sverige missat fyra av sju straffar i år.

Men skulle Sverige i dag eller senare i slutspelet tappa en ledning och sedan nå straffslagning tänker Sundhage alltså vara aktiv, kanske kasta om ordningen, bara på något sätt rubba balansen innan avgörandets stund.

– Det finns småsaker som kan vara avgörande, säger hon.

EM-kvartsfinalen Sverige-Island sänds i TV4 klockan 15.00.

FAKTA

Pias val: de fem är bra på straffar i laget

Marie Hammarström

Straffar i landslaget senaste tre åren: mål mot Norge 2013.

Kommentar: Förstavalet ihop med Schelin. Backade undan och lät Asllani slå straff mot Danmark.

Lisa Dahlkvist

Straffar i landslaget senaste tre åren: mål mot USA 2011.

Kommentar: Orädd och säker, men inte självklar i startelvan.

Lotta Schelin

Straffar i landslaget senaste tre åren: mål mot Holland 2012, miss mot Danmark 2013.

Kommentar: Missen mot Danmark gör att Sundhage tvekar på om Lotta ska få nytt förtroende. Själv vill anfallaren slå en ny straff.

Caroline Seger

Straffar i landslaget senaste tre åren: inga.

Kommentar: Säger sig inte tveka på att ställa upp om hon får frågan.

Nilla Fischer

Straffar i landslaget senaste tre åren: inga.

Kommentar: Minns inte senaste straffen hon slog, men säger sig vara villig att slå en nu.