”Miljarderna? Det är mest till herrarna...”

Asllani: Fått träna på gropiga och geggiga planer

Foto: SCANPIX
Får drömma om miljarderna i PSG... Kosovare Asllani på landslagets pressträff på Strandbaden i Falkenberg dagen efter segern mot Island.
FOTBOLL

Kosovare Asllani är på väg att göra sitt bästa mästerskap någonsin.

Det tackar 23-åringen bland annat sin viktuppgång och PSG:s bristfälliga förutsättningar för.

– Vi har haft väldigt dåliga träningsplaner, geggiga. Det har gjort att man fått vara mer fokuserad och behandla boll, säger Asllani.

Lotta Schelin leder skytteligan i EM på sina fem mål. Mycket tack vare anfallspartnern Kosovare Asllani som leder assistligan med fyra målgivande passningar. Detta efter att 23-åringen äntligen fått spela i sin önskeposition strax bakom Schelin.

”Ville att jag skulle gå upp i vikt”

– Jag har alltid sagt att jag är en forward. Jag hoppas folk förstår att jag är en forward nu. Jag är en sådan som kan hitta passningar och jag älskar att spela i den positionen. Det har jag sagt jättemånga gånger, säger Asllani.

Hur står ni er mot andra anfallspar i världen?

– Jag tror att vi är ett av världens bästa anfallsspar, absolut. Eller vad tycker ni? Jag har inte sådan koll. Men jag tycker vi är väldigt bra. Sedan kretsar vårt anfallsspel också kring våra yttrar som skapar ytor åt oss genom sina snabba löpningar. Så det är inte bara vi två.

Bakom framgången står ett långsiktigt samarbete tillsammans med landslagsledningen. De har övertalat Asllanis klubblag Paris Saint-Germain att tänka om från de franska principerna och tillåta anfallsstjärnan att bygga mer muskler.

– Landslaget ville att jag skulle bli starkare – jag blev starkare. De ville att jag skulle bli ännu mer uthållig – jag blev ännu mer uthållig. De ville att jag skulle gå upp i vikt och jag gick upp i vikt. Så jag har checkat av alla listor de satt på mig. Det är klart jag känner mig stark. I PSG och Frankrike har vi ett annat synsätt där man inte styrketränar lika mycket så de har haft väldigt mycket diskussioner med dem. Hur de vill att jag ska byggas upp styrkemässigt.

”Väldigt dåliga förutsättningar”

Även tekniken tycker Asllani att hon utvecklat sedan övergången till Paris-klubben förra hösten. Men här handlar det inte om någon målmedveten träning.

– Vi har inte haft de bästa förutsättningarna, det ska jag ärligt säga. Vi har haft väldigt dåliga träningsplaner som varit geggiga i stort sett. Det har gjort att man fått vara mer fokuserad för att behandla boll på dåliga planer. Där ser jag nu att man fått resultat och blivit ännu mer bekväm med bollen. Det kan ha att göra med att vi spelar på gropiga och studsiga planer.

Samtidigt som damerna huserat på sin gropiga plan har PSG:s herrar de absolut bästa förutsättningarna i jakt på världens allra bästa klubbar. Till kommande säsong har nu även damerna lovats bättring.

– Jag vet att de fixat en ny träningsplan till säsongen som kommer. Sedan ska man inte klaga för vi har väldigt bra förutsättningar runt om, det var bara planen som inte var hundra men till nästa år kommer det bli riktigt bra. De är väldigt professionella rakt över, även på plandelen nu (haha). Det är kul att vara i den tillvaron där de satsar så mycket som de gör. För dem är det Champions League som gäller nästa år.

Hur märker ni av shejkmiljarderna i PSG?

– Nej, det är mest till herrarna. Men de vill att vi också ska bli bäst i världen.