Dråpligt självmål tog Norge till semi

Slog Spanien med 3-1 i kvartsfinalen

Foto: TV4
FOTBOLL

KALMAR. Klart för semi­final. Då laddar Norge för drömfinal – mot Sverige.

– Det vore det ultimata att möta Sverige på Friends Arena, säger Ingvild Stensland, 31.

Spanien inledde bäst, men norsk effektivitet, blandat med en smula flyt, gav en stabil 3–1-seger.

– Vi skapar mer i dag än vi gjorde mot Tyskland, och vi är väldigt trygga i defensiven. Utöver målet så skapar Spanien ingenting. Vi blir bättre och bättre i turneringen, det är positivt, säger norska lagkaptenen Ingvild Stensland.

Anfallsstjärnan Ada

Hegerberg, 18, avgjorde definitivt med sitt 3–0-mål, hennes första fullträff i turneringen. Med tårar i ögonen sprang hon runt på planen och firade.

– Det var otroligt stort, det var toppen av min karriär. Att göra mål i en kvartsfinal, inför 10 000 åskådare. Det var så otroligt stort, säger hon till Sportbladet.

Ny målsättning

Norges målsättning har varit att nå semifinal. Nu är den utbytt.

– Ja, det är klart att vi siktar högre nu när vi nått

semifinal. Drömscenariot är ju att vi möter Sverige. Det skulle vara en jättematch. Jag hoppas att Sverige går till final, det har varit så bra stämning här och de svenska supportrarna har varit så härliga. Så publiken är värda en svensk final. Då kommer det komma riktigt mycket folk.

Ingvild Stensland fokuserar på semifinalen först, men tänker ändå ägna veckan åt lite finalplanering.

Under fem år spelade hon med Lotta Schelin i Göteborg FC och Lyon. De har inte pratat med varandra inför turneringen, men nu börjar det bli dags.

– Ja, nu lär det nog bli några sms till henne…

FAKTA

Norge–Spanien 3–1 (2–0)

kvartsfinal

1–0 Solveig Gulbrandsen (24), 2–0 självmål (43), 3–0 Ada Hegerberg (64), 3–1 Jennifer Hermoso (90).

Varning, Spanien: Leire Landa.

Domare: Bibiana Steinhaus, Tyskland.

Publik: 10 435.

Norge (4–3–3): Ingrid Hjelmseth – Maren Mjelde, Trine Rønning, Marit Christensen, Toril Akerhaugen – Solveig Gulbrandsen, Ingvild Isaksen (Cathrine Dekkerhus 77), Ingvild Stensland – Caroline Hansen (Ingrid Ryland 81), Ada Hegerberg (Elise Thorsnes 72), Kristine Hegland.

Spanien (4–4–2): Ainhoa Tirapu – Marta Torrejon, Irene Paredes, Ruth Garcia (Erika Vazquez 63), Elisabeth Ibarra (Leire Landa 70) – Adriana (Priscila Borja 77), Nagore Calderon, Silvia Meseguer, Alexia Putellas – Jennifer Hermoso, Veronica Boquete.

(Kalmar)