Tysklands hyllning till EM, Sverige och Sundhage

”Allt det här är bra för damfotbollen”

Tysklands förbundskapten Silvia Neid
FOTBOLL

Tyskland är stormakten inom europeisk damfotboll.

Men inför EM-semifinalen mot Sverige talar tyskorna själva i tonerna om ett maktskifte.

– Det är uppenbart, säger förbundskaptenen Silvia Neid.

Tyskland har dominerat europeisk damfotboll de senaste åren och blir det första stora testet för Sverige i EM. Men tyskorna har samtidigt drabbats av en mängd skador och är mitt i ett generationsskifte vilket gör att förbundskapten Silvia Neid nu pekar ut Sverige som solklar favorit i semifinalen.

– Det är uppenbart. Sverige är hemmanation, de har publikstödet och de sa innan turneringen att de vill vinna EM. Vi sa också det men sedan fick vi många skador. Nu har vi en semifinal med ett lag med världsklasspelare och rutinerade spelare på alla positioner och så har vi ett lag som inte har det, säger Silvia Neid.

Hyllade Sundhage

Neid hyllade också Sveriges förbundskapten Pia Sundhage.

– Sundhage är en fantastisk tränare. Hon har tränat många olika länder och är glad över att vara huvudtränare för Sveriges lag nu. Hon var redan som spelare en person med stora mål. Hon har gjort bra förberedelser och en bra turnering nu.

Även tyskornas anfallare Anja Mittag, till vardags i Malmö, hyllade Sverige och framförallt euforin kring EM från den svenska befolkningen.

– Man kan jämföra det med VM 2011 i Tyskland när det gäller atmosfär och eufori. Jag har hört att Sveriges hotell behöver speciell säkerhet för att det är så många fans framför hotellet. Allt det här är bra för damfotbollen, säger Mittag.

”Var ett konfidentiellt samtal”

Även i Tyskland är intresset enormt för turneringen. Champions League-mästaren Bayern München har flyttat sin träningsmatch mot Barcelona på onsdag så att avsparkstiden inte ska krocka med EM-semifinalen. Detta sedan Bayerns president Uli Hoeness dessutom ringt upp Silvia Neid personligen.

– Ja, han ringde mig. Men det var ett konfidentiellt samtal så jag kommer inte säga något om det.

Inför matchen har också 49-åringen annat att bekymra sig över. En av Tysklands största stjärnor, anfallaren Celia Okoyino da Mbabi, är skadad och riskerar att missa matchen.

– Vi vet fortfarande inte om hon kan spela i morgon men i kväll ska hon göra några löpningar för att se hur hon mår.