”Drömmen att gå in i herrfotbollen”

Sundhage om utvecklingen

FOTBOLL

Pia Sundhage har fått se damfotbollen växa till ett fullsatt hemma-EM.

Men drömmen var en annan.

– Min första dröm var att gå in i herrfotbollen, säger 53-åringen.

Pia Sundhage är svensk damfotbolls kanske viktigaste profil genom alla tider. Först som landslagsspelare, sedan som hyllad tränare världen över (bland annat utsedd till världens bästa av Fifa) och nu som svensk förbundskapten i ett hemma-EM som blivit en formidabel succé.

En utveckling 53-åringen själv inte vågade drömma om.

– Jag mäktade inte med att drömma så mycket. Min första dröm var att spela fotboll på heltid. Det fick jag inte göra. Däremot är jag tränare på heltid, säger Sundhage.

”Det var ett heltidsyrke”

Efter 146 landskamper som spelare blev Sundhage tränare. Först som spelande i Hammarby och sedan via bland annat USA och Norge till det assisterande förbundskaptensjobbet i Kina och huvudansvaret i USA. Men först tänkte profilen lämna damfotbollen.

– Min första dröm var att gå in i herrfotbollen eftersom det var ett heltidsyrke.

Det löste sig ändå som bekant och Sundhage tror inte att damfotbollens utveckling stannar här. Istället ser 53-åringen en alltmer accelererande resa uppåt för sporten.

– Jämför VM-finalen 2007 i Kina när Tyskland gick genom VM med dunder och brak. Sedan vinner Japan VM 2011. Den fotboll som spelades 2011 av många lag är mycket bättre än det som hände 2007. Till nästa VM som spelas i Kanada tror jag vi får se ännu fler lag som spelar bra fotboll och visar  framfötterna.

”Ett steg närmare guldmedalj”

– Tack vare spelare som Lotta (Schelin) och Abby Wambach som är så fantastiska spelare för damfotbollen så sitter ni här men era kollegor kommer också sitta här för att det är så roligt att intervjua damfotbollsspelare.

Nu väntar en EM-semifinal mot Tyskland på ett fullsatt Gamla Ullevi, seger där och det är final på Friends Arena inför 50 000 mot antingen Danmark eller Norge. Men Pia Sundhage ser inte onsdagens semifinal som den moraliska finalen.

– Det lag som vinner i morgon har en final framför sig och man ska alltid respektera spelet och motståndarna. Det är ett steg närmare en guldmedalj om man vinner i morgon. 

ARTIKELN HANDLAR OM