De tränar straffar – i smyg

Körde inofficiellt pass på morgonen: ”Kom upp i röd zon”

1 av 4 | Foto: PONTUS ORRE
Flera av de svenska spelarna nötte straffar i slutet av den hemliga träningen. Här lägger Lisa Dahlkvist en. Nilla Fisher och Lotta Schelin står bakom och gör sig redo.
FOTBOLL

Officiellt tränade Sverige bara ett kvällspass inför dagens semi­final.

Men i hemlighet tog sig laget på morgonen till Rambergsvallen för en högintensiv träning – och för att nöta på straffar.

– Först tränar vi kroppen, sedan tränar vi hjärnan, säger Pia Sundhage.

I går kväll höll Sverige presskonferens inför semifinalen mot Tyskland. Den följdes av en träning där media bara fick bevittna första kvarten och sedan lämna Gamla Ullevi.

En tysk reporter frågade Pia Sundhage varför hon stänger dörrarna medan Tyskland har öppna träningar.

– Vi beslöt oss i morse för att göra det. Det är bra för spelarna att få vara ensamma ett tag. Det är mycket mediebevakning, vilket vi uppskattar, men du kan också känna skillnaden på mycket media och ingen alls, sa förbundskaptenen.

Tränade i en timme

Pia berättade inte att hemlighållandet har varit större än så. 

Som alla EM-lag rapporterar Sverige var och när de håller sina träningar, samt om media och allmänheten är välkomna att se på. Men i går morse tog den svenska truppen i hemlighet bussen till Rambergsvallen för ett svettigt pass.

Träningen varade runt en timme och innehöll spänst- och avslutsövningar. Målen flyttades ihop och svenskorna matchades intensivt i spelmomenten.

Dessutom la förbundskaptenerna stor vikt vid straffslagning, där bland annat Lisa Dahlkvist, Lotta Schelin och Nilla Fischer nötte in sina varianter.

Sverige kommer alltså till semifinalen med dubbla pass från gårdagen i kroppen, vilket är samma upplägg som inför mötet med Finland i gruppspelet.

Enligt Pia Sundhage är metoden passande eftersom träningstillfällena utnyttjas på olika sätt.

”Nu ska vi taktika” 

Hårt och svettigt på morgonen, sedan rena promenaden på kvällen.

– Först tränar vi kroppen, sedan tränar vi hjärnan. Vi vill ha så många timmar som möjligt till matchstart, så vi hade ett pass i morse där vi kom upp i röd zon i några minuter. Nu ska vi taktika och gå på planen.

Vad är det sista taktiska ni gör?

– Jag tror faktiskt att vi lite lustfyllt ska ta oss in i anfallande tredjedelen, för vi tänkte spendera en hel del tid där.

SVERIGES HEMLIGA TRÄNINGSPASS PÅ RAMBERGSVALLEN

Sveriges träningar under EM är antingen öppna för allmän­heten och media, eller öppna första kvarten och sedan stängda. Information om varje pass publiceras på förbundets hemsida.

I går annonserade landslaget bara att de skulle ha ett kvällspass, men ändå tog de sig på morgonen till Rambergsvallen på Hisingen. 

Under passet körde spelarna intensiva övningar. Mycket spänst, många avslut och tuffa spelmoment. Därtill slog några utvalda spelare, däribland Lotta Schelin, Nilla Fischer och Lisa Dahlkvist, flera straffar. 

Kosovare Asllani var den enda som inte deltog i alla övningar. Anfallaren har haft problem med smärta i vänsterfoten och under spelmomenten löpte hon i stället på egen hand.