Biljettyra inför finalen – 45 000 har redan sålts

Foto: PONTUS ORRE
Publiksuccén i EM har varit total.
FOTBOLL

82, 70, 55, 30 och... noll!

I går kväll såldes den sista tillgängliga biljetten till EM-finalen på Friends arena, innan någon vet om Sverige går dit.

– Underbart. Hjärtat blir varmt, säger Marika Domanski Lyfors, landslagschef.

I måndags insåg arrangör­erna att det inte gick att hålla igen. Egentligen skulle delar av det övre etaget på Friends arena stängas av för att skapa en intimare känsla, men tack vare det spirande intresset släppte de flera tusen biljetter extra.

Sent i går kväll rök den sista av dem, vilket gör att siffran i dag är någonstans runt 45 000 sålda biljetter. Till en EM-final som ingen vet vilka lag som ska delta i.

– Otroligt roligt, nästan overkligt. En fantastisk framgång för hela fotboll­en, säger generalsekreterare Mikael Santoft.

Organisationschefen Göran Havik är upprymd över kvällens siffra.

– Jag tror att svenska fotbollssupportar förstår att vi faktiskt har en EM-final på hemmaplan i världens största och populäraste sport och att detta sannolikt inte kommer att hända igen. Så man vill vara en del av upplevelsen och kunna säga ”jag var där”, säger han.

Friends arena i Solna tar normalt 50 000 sittande åskådare. Till EM-finalen kommer pressläktaren vara bredare än normalt, dessutom ska en scen för prisutdelning byggas upp, vilket kommer att svälja utrymme som annars kunde ha använts åt ett par hundra åskådare.

Garanterad kvot

Så siffran kan inte gå över 48 000 på söndag, men arrangörerna tror inte att den blir lägre heller. Att 3 000 biljetter inte är sålda än beror bland annat på att lagen som går till final har en garanterad kvot. 

De kommande dagarna hoppas arrangörerna ha fått loss ytterligare ett par hundra biljetter.

– Jag hoppas att vi får loss biljetter redan till i morgon. Sedan kan det dyka upp hela vägen fram till matchdag, säger Markus Nilsson, event manager på SvFF.

Än finns chansen till biljett

45 000 biljetter sålda – och då har du sista chansen:

I dag: Arrangörerna hoppas få loss ett par hundra så kallade blockningar, alltså bokade biljetter som inte komma att hämtas ut.

Fredag: Finallagen har varsin kvot på drygt 500 biljetter. Vill de lämna tillbaka några är deadlinen fredag förmiddag, vilket i så fall gör att de i så fall släpps till allmänheten.

Söndag: Scenbygget inför prisceremonin byggs just nu. Hur stor den blir är oklart, vilket gör att extra platser kan dyka upp hela vägen fram till matchdag. Dessutom kan det komma in returer från allmänheten, troligen mest om Sverige inte går till final.

ARTIKELN HANDLAR OM