”Vi ska gå för de ädlaste medaljerna”

Pia Sundhages löfte inför VM

Foto: PONTUS ORRE
TAR NYA TAG Sveriges dröm om ett EM-guld fick ett bistert slut i semifinalen mot Tyskland. Nu laddar landslaget om och siktar mot guld i VM om två år.
FOTBOLL

På nio månader expressbyggde Pia Sundhage ihop EM:s målglad­aste lag.

Nu har förbundskapten­en en plan för att på två år bygga ihop ett landslag som konkurrerar om att vara bäst i världen.

– Vi ska gå för de allra ädlaste medaljerna 2015, säger hon. 

I oktober tog Pia Sund­hage över som svensk förbundskapten. Hon skolade om Nilla Fischer till mittback, gjorde Kosovare Asllani till ordinarie anfallare, valde Kristin Hammarström till förstamålvakt och förändrade hela synsättet på försvarsspel.

Och så blåste Sundhage in mängder av energi i laget.

”Ett strålande jobb”

De åtta månaderna fram till EM gav blandade signaler. Men när mästerskapet brakade igång öppnade Sverige ypperligt. Man vann grupp A och tog sig enkelt igenom kvartsfinalen mot Island. 

I semin åkte svenskorna ur, men mötte efteråt varmt beröm av Tysklands förbundskapten Silvia Neid.

– Pia har gjort ett strålande jobb. Hon har ett lysande lag. Hon har förbättrat spelkvaliteten, sa hon och fortsatte:

– Jag är säker på att Sverige kommer att spela en stor roll i VM 2015.

Till hösten börjar kvalet till VM-slutspelet, som går i Kanada om två år. Pia Sundhage ser fram emot att grundligt förbättra två detaljer i det svenska spelet:

Bra ledarskap

– Vi har inte tillräckligt många huvudspelare. I svensk damfotboll behöver vi spelare som löper in i straffområdet och kan avsluta med huvudet, säger hon och fortsätter:

– Det andra är att samtliga spelare behöver bli mer bekväma med boll. Vi visar i dag ett kortpassningsspel som är jätteintressant. Kan vi förbättra det kommer vi kvalificera oss till VM 2015 och spela bra fotboll där.

Blir ni rentav en av favoriterna?

– Det är målet.

Visionerna är högsta möjliga. Sverige har aldrig vunnit VM-guld, utan ett silver från 2003 är största meriten hittills. Sent i natt håller Sundhages spelare med om att de ska sikta så högt.

– Klart att vi kan vara där och höja oss. Pia vet med USA vad som krävs, säger Marie Hammarström.

– Det är en bra grupp och Pia har jävligt bra ledarskap. Det kommer hon fortsätta att ha, så det är klart att vi har möjligheter att gå långt i nya turneringar.